Τι ζητούν η γενιά Ζ και οι millennials από την εργασία τους

Τι ζητούν η γενιά Ζ και οι millennials από την εργασία τους

Ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και μερική απασχόληση, υψηλά στις προτεραιότητές τους, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα τόσο των νέων της Gen Z (περιλαμβάνει όσους και όσες γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2015) όσο και της προηγούμενης γενιάς που έχει μείνει γνωστή ως η γενιά των millennials (αναφέρεται σε γεννηθέντες μεταξύ 1981 και 1995). Πρόκειται για δύο γενιές που λόγω και της πρόσφατης και αναπάντεχης υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αναθεωρούν τον ρόλο της εργασίας στη ζωή τους.

Ετσι, ζητούν ευέλικτες εργασιακές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων μερικής απασχόλησης που γίνονται πιο ελκυστικές. Η έρευνα του 2023 της Deloitte για τους Gen Z και τους Millennials διερευνά πώς τα ανατρεπτικά γεγονότα των τελευταίων τριών ετών διαμόρφωσαν τις ζωές και τις απόψεις των ερωτηθέντων. Συγκεντρώνει στοιχεία από περισσότερους από 22.000 Gen Z και millennials ερωτηθέντες σε 44 χώρες. Οι απαντήσεις τους αποκαλύπτουν ότι, ενώ αναγνωρίζουν κάποια θετική αλλαγή, εξακολουθούν να είναι βαθιά ανήσυχοι για το μέλλον τους.

Οι Gen Z και οι millennials αναγνωρίζουν την πρόοδο στον χώρο εργασίας, αλλά αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία και ισορροπία μεταξύ εργασίας/ζωής. Περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων πλήρους ή μερικής απασχόλησης δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι με την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ζωής τους, σε σύγκριση με μόνο έναν στους πέντε το 2019.

Σημειώνεται επίσης ότι πολλοί ερωτηθέντες έχουν πλέον υβριδικά μοντέλα εργασίας, ένα όφελος το οποίο εκτιμούν βαθιά. Την ίδια στιγμή, οι ευέλικτες εργασιακές συμφωνίες αποτελούν υψηλή προτεραιότητα. Θα ήθελαν δηλαδή να δουν τους εργοδότες τους να προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και σταδιοδρομίας για υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, περισσότερες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης συνολικά και την επιλογή για πιο ευέλικτο ωράριο για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (π.χ. τετραήμερη εργασία την εβδομάδα).

Το κόστος ζωής παραμένει μία από τις κύριες ανησυχίες και η οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζει την ικανότητα των ερωτηθέντων να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Περίπου έξι στους δέκα Gen Z και τα δύο τρίτα των millennials πιστεύουν ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί ή θα παραμείνει στάσιμη στη χώρα τους τον επόμενο χρόνο.

Μεταξύ αυτών, πολλοί εκτιμούν ότι θα γίνει πιο δύσκολο ή αδύνατο να αγοράσουν ένα σπίτι ή να δημιουργήσουν οικογένεια. Περισσότεροι από τους μισούς Gen Z (51%) και millennials (52%) σημειώνουν ότι ζουν από μισθό σε μισθό (αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2022).

Παρά τις επιθυμίες τους για καλύτερη ισορροπία εργασίας/ζωής και μείωση των ωρών εργασίας, πολλοί Gen Z (46%) και millennials (37%) αναγκάζονται να βρουν και δεύτερη δουλειά πλήρους ή μερικής απασχόλησης προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές δεύτερης δουλειάς είναι η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών στο ∆ιαδίκτυο, η περιστασιακή εργασία (gig work), όπως το delivery φαγητού ή εφαρμογές που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς, η επιδίωξη καλλιτεχνικών φιλοδοξιών και το influencing στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή