Ράλι σε Χ.Α. και ομόλογα μετά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ.

Ράλι σε Χ.Α. και ομόλογα μετά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ.

Θετικό αποτέλεσμα για πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, λέει η Moody’s

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντυπωσιακό ράλι ανακούφισης υποδέχτηκαν το ελληνικό χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα, λόγω της ισχυρής πλέον προοπτικής μιας αυτοδύναμης και λειτουργικής κυβέρνησης στην Ελλάδα με ορίζοντα τετραετίας και με φιλοεπενδυτική και φιλομεταρρυθμιστική ατζέντα, που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, της μείωσης του ελληνικού χρέους και την ανάκτηση –ίσως ταχύτερα από το αναμενόμενο– της επενδυτικής βαθμίδας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε «εκρηκτική» άνοδο 6% αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014, με πρωταγωνιστή το ράλι των τραπεζικών μετοχών (+12,5%) και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να εκτοξεύεται πάνω από τα 360 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 5% σε χαμηλό έξι μηνών και στο 3,86%, μεγαλώνοντας εντυπωσιακά το χάσμα με τα ιταλικά ομόλογα (4,3%) και πλησιάζοντας τα επίπεδα της Πορτογαλίας (3,3%) και της Ισπανίας (3,5%), με το spread να υποχωρεί στις 140 μονάδες βάσεις και σε χαμηλά 2ετίας.

Οίκοι αξιολόγησης, επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστηριακές εταιρείες χαιρέτισαν το ισχυρό μήνυμα που έδωσε η κάλπη για τις προοπτικές της χώρας και το οποίο ψαλίδισε σημαντικά την πολιτική αβεβαιότητα. Σε σχόλιό του, ο ανώτερος αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody’s, Στίβεν Ντουκ, τόνισε πως το αποτέλεσμα είναι θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για αναβάθμιση προσεχώς.

«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για μία ακόμη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, που θα υποδηλώνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα», σημειώνει. Ειδικότερα, όπως εξηγεί, «η συνέχιση της έμφασης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην “υγεία” του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», επισημαίνει ο κ. Ντουκ. Ολα τα παραπάνω αποτελούν και για τους επενδυτικούς οίκους, γενικότερα, τους καταλύτες που θα στηρίξουν τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών και ομολόγων. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι θετικά και θα είναι υποστηρικτικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η φιλική προς την αγορά Νέα Δημοκρατία αναμένεται να αποκτήσει καθαρή τετραετή θητεία στον δεύτερο γύρο», υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της Wood, Ραφαέλα Τενκόνι και Αλέσιο Κιέσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα αγγίξει το 3,5% και το 2024 το 4,2%, ενώ το χρέος προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 154% φέτος, από περίπου 170% το 2022, και στο 145% το 2024.

Το ισχυρό μήνυμα που έδωσε η κάλπη περιορίζει σημαντικά τον παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ανάπτυξη άνω του 3% το 2023 χάρη στις υψηλότερες επενδύσεις, στις εξαγωγές και στο ρεκόρ της τουριστικής περιόδου αναμένει από την πλευρά της και η Optima Bank, η οποία επιβεβαιώνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές. Ειδικότερα, όπως τονίζει, υπό το φως των εκλογών και της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, αναμένεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστούν: α) Η θετική τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ, β) η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν το β΄ εξάμηνο του 2023. Τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν ώθηση στις ελληνικές μετοχές, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Σημαντική άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών αναμένει και η Eurobank Equities, καθώς η καθαρή και «ηχηρή» νίκη της Νέας Δημοκρατίας βγάζει το τελευταίο εμπόδιο που είχαν μπροστά τους –δηλαδή την αβεβαιότητα στην οποία οδηγούσε η εκλογική διαδικασία– για να «τρέξουν» περαιτέρω. Η χρηματιστηριακή αναμένει μια απότομη άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν για το εντυπωσιακό story της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, και τα ισχυρά όπλα της ελληνικής οικονομίας, όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%-3%, τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους και άρα των ομολόγων, και οι φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στον δεύτερο γύρο η Ν.Δ. αναμένεται να καταλήξει με περισσότερες από 170 έδρες, επιτυγχάνοντας έτσι μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία, εκτιμά η χρηματιστηριακή, και «ως εκ τούτου, από τη σκοπιά της αγοράς, αυτό είναι το καλύτερο σενάριο που διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά – με επόμενο καταλύτη την αξιολόγηση της Fitch στις 9 Ιουνίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή