Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Τουρκία ενόψει εκλογών

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Τουρκία ενόψει εκλογών

Στόχος, να διατηρηθεί σταθερή η ισοτιμία της τουρκικής λίρας και να ανακοπούν οι πιέσεις που υφίσταται το τουρκικό νόμισμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Τουρκίας παρατείνει προς το παρόν τη στάση αναμονής σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων που διατήρησε σταθερά για τρίτο συναπτό μήνα. Στόχος της, προφανώς, να διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία της τουρκικής λίρας μέχρι τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ετσι, τα επιτόκια στη γειτονική χώρα βρίσκονται στο 8,5%, με την τουρκική λίρα να αντιδρά ελάχιστα στην είδηση. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η απόφαση μπορεί να διασφαλίζει στην κεντρική τράπεζα κάποια πίστωση χρόνου, καθώς ανακόπτει κάπως τις πιέσεις που υφίσταται το νόμισμα της χώρας και κατά κάποιον τρόπο περιφρουρεί τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Δεδομένου, πάντως, ότι η λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα , η κεντρική τράπεζα δεν έχει πολλές επιλογές και η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα είναι μία από αυτές. Και αυτό γιατί στην αγορά επικρατεί η προσδοκία πως το νόμισμα της Τουρκίας θα σημειώσει πολύ πιο απότομη πτώση μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αδιακρίτως του ποιος θα αναδειχθεί νικητής.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Τουρκίας δικαιολογεί την απόφασή της ως «κατάλληλη για να στηρίξει την αναγκαία ανάκαμψη» μετά το πλήγμα που έχουν καταφέρει στην Τουρκία οι καταστρεπτικοί σεισμοί του Φεβρουαρίου. Είναι, ωστόσο, κοινό μυστικό που λειτουργεί καθ’ υπαγόρευσιν του Ταγίπ Ερντογάν, που έχει αποκαλέσει εαυτόν «εχθρό των επιτοκίων» και επικαλούμενος ακόμη και το Κοράνι, εναντιώνεται στην αύξηση του κόστους του δανεισμού και έχει αποκλείσει κάθε αύξηση των επιτοκίων σε περίπτωση επανεκλογής του. Παράλληλα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι «τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν πως στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει ταχύτερα από όσο αναμενόταν και, επομένως, οι σεισμοί δεν θα έχουν μόνιμες συνέπειες στη γενικότερη πορεία της τουρκικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τη Σέλβα Μπαχάρ Μπαζικί, οικονομολόγο – συνεργάτιδα του Bloomberg, «η κεντρική τράπεζα διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά εκτιμούμε ότι θα εξακολουθήσει να επιβάλλει στις τράπεζες ανορθόδοξα μέτρα με σκοπό τη στήριξη του νομίσματος και να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος, για να περιορίσει τον αντίκτυπο που έχει στο νόμισμα της χώρας αυτή η ακραία χαλαρή νομισματική πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή