Ενισχύεται η «πράσινη» συμμαχία Motor Oil – ΔΕΗ

Ενισχύεται η «πράσινη» συμμαχία Motor Oil – ΔΕΗ

Το διυλιστήριο της Κορίνθου εξαγόρασε το 75% της εταιρείας Unagi

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πεδίο στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ για τη ΔΕΗ και τη Motor Oil ανοίγει η εξαγορά της Unagi από το διυλιστήριο της Κορίνθου, που ανακοινώθηκε χθες. Η Motor Oil, σε συνέχεια μιας επιθετικής στρατηγικής εξαγορών που εγκαινίασε για την είσοδό της στην αγορά ηλεκτρισμού και συνέχισε στον κλάδο των ΑΠΕ, με τελευταία την ηχηρή πριν από ένα χρόνο εξαγορά της Anemos, ανακοίνωσε την εξαγορά από τη θυγατρική της, More, του 75% της εταιρείας Unagi. H τελευταία, εταιρεία συμμετοχών των αδελφών Γιώργου και Χρήστου Μανωλόπουλου, οι οποίοι διατηρούν στην εταιρεία μερίδιο 25%, κατέχει μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Unagi κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα. Το 49% αυτών των εταιρειών έχει περάσει από πέρυσι στον έλεγχο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», που σημαίνει ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων περνάει πλέον από κοινού στις θυγατρικές της ΔΕΗ και της Motor Oil, με τις δύο εταιρείες να εδραιώνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της πράσινης μετάβασης μετά και την πρώτη σύμπραξη μέσω της κοινής εταιρείας Hellenic Hydrogen στην αγορά του «πράσινου» υδρογόνου.

Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων της Unagi περνάει πλέον από κοινού στις θυγατρικές της ΔΕΗ και της Motor Oil.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η συνεργασία των δύο εταιρειών αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω αφού τα κοινά φωτοβολταϊκά της Unagi θα προχωρήσουν με PPAs που θα υπογραφούν με τη «ΔΕΗ Προμήθεια». Την ενέργεια, δηλαδή, που θα παράγουν θα την αγοράζει η ΔΕΗ στη βάση μακροπρόθεσμου διμερούς συμβολαίου και σε προσυμφωνημένη τιμή για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Από το σύνολο του χαρτοφυλακίου του 1,9 GW της Unagi, έργα περίπου 500 MW είναι ώριμα και αναμένεται να πάρουν άμεσα όρους σύνδεσης, ενώ το 90% των έργων έχει διασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο εταιρειών, το πρώτο έργο από το χαρτοφυλάκιο της Unagi θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται κατά πάσα πιθανότατα από φέτος.

Μετά την εξαγορά της Anemos και τη νέα συναλλαγή, η Motor Oil θα διαθέτει μέσω της More ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, άνω των 3 GW. Η θυγατρική του ομίλου διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, έχοντας συγκροτήσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα. Η νέα συμφωνία επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου της Motor Oil που προχωράει μέσω από ένα επενδυτικό πλάνο με πράσινο αποτύπωμα, ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ. «Η συναλλαγή αυτή φέρνει τη Motor Oil πιο κοντά στον στόχο της για ανάπτυξη 2 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ενώ αυξάνει σημαντικά την ισχύ των έργων υπό ανάπτυξη για τη More προσθέτοντας έργα ώριμα που θα λάβουν όρους σύνδεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία. Η συναλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιλαμβάνει την απόκτηση των μετοχών της Unagi, η οποία έγινε μέσω εξαγοράς υπαρχουσών μετοχών και αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή