Αμεσες πληρωμές με το… ρολόι

Αμεσες πληρωμές με το… ρολόι

Οι σύγχρονες τάσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενσωματώνουν επιλογές όπως οι άμεσες πληρωμές, δηλαδή η μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό που κερδίζουν έδαφος συνεχώς, αλλά και ψηφιακά πορτοφόλια με τη μορφή λύσεων wearables

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύγχρονες τάσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενσωματώνουν επιλογές όπως οι άμεσες πληρωμές, δηλαδή η μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό που κερδίζουν έδαφος συνεχώς, αλλά και ψηφιακά πορτοφόλια με τη μορφή λύσεων wearables.

Η κάρτα ως φυσικό προϊόν, δηλαδή ως πλαστικό, φθίνει ολοένα και περισσότερο και σύμφωνα με εκπροσώπους του χώρου του fintech το ψηφιακό πορτοφόλι θα υπάρχει πλέον σε αντικείμενα που κάποιος φοράει πάνω του, όπως το βραχιόλι, η κλειδοθήκη, το δαχτυλίδι, το στυλό, τα γυαλιά κ.ά. Η χρήση των ψηφιακών πορτοφολιών διευρύνεται συνεχώς και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιπροσωπεύει το 15% των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ έως το 2026 θα αντιπροσωπεύει το 56% του e-commerce.

Το ψηφιακό πορτοφόλι θα υπάρχει σε αντικείμενα που κάποιος φοράει πάνω του, όπως το βραχιόλι, το δαχτυλίδι, τα γυαλιά κ.ά.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου, οι χρήστες του IRIS, που αποτελεί το εθνικό σύστημα άμεσων πληρωμών στη χώρα μας και επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από ένα λογαριασμό σε άλλο σε μερικά δευτερόλεπτα, αυξήθηκαν από 700.000 το 2021 σε 1,7 εκατ. το 2022 και το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια.

Οι άμεσες πληρωμές, όπως είπε, «έρχονται για να υποκαταστήσουν τα μετρητά και όχι για να ανταγωνιστούν τον τομέα των καρτών» και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών ξεπέρασε τις αναλήψεις μετρητών.

Σύμφωνα με τον Hakan Sahlén, VP, Business Develop-ment της σουηδικής Fidesmo, που αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, με βάση έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονταν με μετρητά αναμένεται περιοριστεί στο 6% το 2031, ενώ η τάση είναι «να περάσουμε από το ψηφιακό πορτοφόλι σε κάτι που θα φοράμε, όπως ένα βραχιόλι ή ένα δαχτυλίδι, όπου σε αυτό θα βρίσκονται ενοποιημένες όλες οι κάρτες που διαθέτει ένας καταναλωτής».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή