Ηλεκτρικό: Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια για το καλοκαίρι

Ηλεκτρικό: Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια για το καλοκαίρι

Ενισχυμένο με επιπλέον 1.500 μεγαβάτ το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία εάν χρειαστεί η νέα μονάδα της Mytilineos στη Βοιωτία και η «Πτολεμαΐδα V»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας δεν εγκυμονεί κινδύνους επάρκειας για το φετινό καλοκαίρι. Την καθησυχαστική αυτή εικόνα μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ, στον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελή Κάπρο, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο ίδιος ενόψει της θερινής περιόδου και της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της χρήσης των κλιματιστικών.

Το ηλεκτρικό σύστημα θα είναι ενισχυμένο φέτος με επιπλέον 1.500 μεγαβάτ, καθώς θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία εάν χρειαστεί οι νέες μονάδες, της Mytilineos στη Βοιωτία (826 MW) και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» (660 ΜW). Στο σύστημα έχει προστεθεί επίσης σε σχέση με πέρυσι επιπλέον ισχύ από ΑΠΕ 100 μεγαβάτ, ενώ τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελούν τη μεγάλη εφεδρεία για τις θερινές καταναλώσεις, βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν και χαμηλότερα σε ποσοστό 6%-7% σε σχέση με πέρυσι, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι είναι επαρκή, όπως και τα αποθέματα λιγνίτη για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στον ΑΔΜΗΕ δεν ανησυχούν ακόμη και για την ανταπόκριση των παλαιότερων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση που κληθούν να συνεισφέρουν για την κάλυψη της ζήτησης, αφού ο χρόνος λειτουργίας τους το προηγούμενο διάστημα ήταν περιορισμένος και δεν έχουν καταπονηθεί.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο ενός βαρύ φορτίου, σε συνδυασμό με μεγάλο όγκο εξαγωγών, εκτίμηση των διαχειριστών είναι ότι το σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί με μια καλή διαχείριση. Ο αυξημένος όγκος εξαγωγών μπορεί να προκύψει στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές ρεύματος στις γειτονικές χώρες λόγω προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων η ξηρασία που παρατηρείται στη Νότια και Δυτική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ σε περιόδους υψηλής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να στείλει στη ΡΑΕ τη σχετική εισήγηση για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο διαχειριστής φέρεται να προτείνει οριζόντιες και αναλογικές περικοπές, με βάση την ισχύ παραγωγής τη συγκεκριμένη στιγμή κάθε σταθμού ΑΠΕ και όχι με βάση την εγκατεστημένη ισχύ. Το ποσοστό της ισχύος θα αποφασίζεται κάθε φορά ανάλογα με την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ και την κατανάλωση. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο συζητήσεων επ’ αυτού με τους φορείς των ΑΠΕ και η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση των αναγκών για περικοπές όταν απειλείται η ευστάθεια του συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT