Με αργούς ρυθμούς και εύθραυστη η ανάκαμψη

Με αργούς ρυθμούς και εύθραυστη η ανάκαμψη

Οι επιτοκιακές αυξήσεις και οι παρενέργειες από την πρόσφατη τραπεζική κρίση θα επιβραδύνουν δραστικά την ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιτοκιακές αυξήσεις και οι παρενέργειες από την πρόσφατη τραπεζική κρίση θα επιβραδύνουν δραστικά την ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Και ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη, αλλά προειδοποιεί ότι ο δρόμος για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης είναι μακρύς.

Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες –ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωζώνη– θα αναπτυχθούν μόλις κατά 0,7% το 2023 από 2,6% το 2022. Οι ΗΠΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,1%, ενώ Ευρωζώνη και Ιαπωνία αναμένεται να δουν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται λιγότερο από 1% φέτος. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,8% το 2024 εν μέσω των υψηλότερων επιτοκίων.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Ευρωζώνη θα αναπτυχθούν μόλις κατά 0,7% το 2023 από 2,6% το 2022, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Επίσης, η τράπεζα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 2,1% το 2023, χαμηλότερα από το 3,1% πέρυσι. Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπεται να δουν μια μικρή αύξηση στο ΑΕΠ τους κατά 0,4% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, που σημαίνει ένα ρυθμό ανάπτυξης στο 4%. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ιντερμιτ Γκιλ, αναφέρει ότι, εξαιρουμένης της Κίνας, ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα είναι μικρότερος από 3%. Πρόκειται για έναν από τους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων πέντε δεκαετιών, τονίζει ο Γκιλ.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα αποτελούν ακόμη ένα πλήγμα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, 14 από τις 28 εκ των οποίων έχουν αυτή τη στιγμή προβληματικό χρέος ή αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αθέτησης του χρέους. Το ένα τρίτο αυτών των χωρών αναμένεται να δει το κατά κεφαλήν εισόδημά του το 2024 να παραμένει στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μείωση των τιμών ενέργειας και του γενικού πληθωρισμού, η χαλάρωση της στενότητας στην προσφορά και η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ισχυρή απασχόληση και τη σχετική οικονομική αντοχή των νοικοκυριών, συμβάλλουν σε μια προβλεπόμενη ανάκαμψη, η οποία θα είναι πάντως αδύναμη με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή