ΕΦΚΑ: Υπολογίζονται εκ νέου χιλιάδες συντάξεις – Εως το φθινόπωρο κλείνουν οι εκκρεμότητες

ΕΦΚΑ: Υπολογίζονται εκ νέου χιλιάδες συντάξεις – Εως το φθινόπωρο κλείνουν οι εκκρεμότητες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο παράλληλα πρότζεκτ, εκτός από την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) “τρέχουν” αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ: τον επανυπολογισμό δεκάδων χιλιάδων συντάξεων, που λόγω έλλειψης λογισμικού και στοιχείων δεν είχαν υπολογιστεί με βάση το “νόμο Βρούτση” του 2019, καθώς και τον υπολογισμό των προσαυξημένων συντάξεων όσων είχαν παράλληλη ασφάλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εκκρεμότητες αυτές θα κλείσουν έως το Φθινόπωρο και θα μείνουν μόνο πολύ δύσκολες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαφορετικοί χειρισμοί.  

Αναλυτικά, για το θέμα του επανυπολογισμού περίπου 150.000 συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαθέτουν πλέον τις προβλεπόμενες αυτοματοποιήσεις και εντός του καλοκαιριού θα προχωρήσουν σε πληρωμές των νέων, επανυπολογισμένων συντάξεων.

Εκκρεμότητα, αναμένεται να υπάρξει με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ για τις οποίες δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία. Για αυτές, κρίνεται αναγκαίο να επανυπολογιστούν με στατιστικό τρόπο, κάτι που όμως απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω.  

Όσο για την προσαύξηση των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει την καταβολή των αυξημένων ποσών συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του “νόμου Κατρούγκαλου” (ν.4387/16), δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση είναι 7 χρόνια, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να καταβάλει αναδρομικά, ακόμη και 30.000 ευρώ.

Ήδη έχουν εντοπιστεί περίπου 15.000 δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας, από τους οποίους σχεδόν οι 3.000 έχουν λάβει τις προσαυξήσεις και αναμένονται τα αναδρομικά τους.

Πρόκειται για προσαυξήσεις σε συνταξιούχους, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, έλαβαν την πρώτη σύνταξη και εκκρεμεί ο συνυπολογισμός των επιπλέον εισφορών που έχουν καταβάλλει.

Καθώς, μάλιστα, η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ ήταν να ξεμπλοκαριστούν πρώτα οι συντάξεις εκείνων που δεν είχαν κανένα εισόδημα, οι «παράλληλες συντάξεις» έμειναν πίσω, προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δικαιούχων.  

Πλέον, οι αντιδράσεις προέρχονται από την πλευρά των «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης.

Ήδη, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος του ΕΦΚΑ και τις προηγούμενες ημέρες υπέβαλλε συμπληρωματικό υπόμνημα προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αν και η διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε δεσμευτεί στον Εισαγγελέα ότι θα διορθώσει τα λάθη που είχαν εντοπιστεί στον επανυπολογισμό των ήδη εκδοθεισών συντάξεων (με την προσαύξηση του παράλληλου χρόνου) από 1/1/2019, εντούτοις δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια.

Το πρόβλημα αφορά όλους εκείνους τους συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν σύνταξη πριν από την έναρξη λειτουργίας του νόμου 4387/16, δηλαδή πριν από την 13η Μαΐου 2016.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν παράλληλη ασφάλιση, λόγω του συγκεκριμένου νόμου, σύμφωνα με τον ΕΝΔΙΣΥ δικαιούνται προσαύξησης, επί της σύνταξης που έχουν ήδη λάβει και αυτό με τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2019.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή