Ενας στους έξι άλλαξε εργοδότη στο εξάμηνο

Ενας στους έξι άλλαξε εργοδότη στο εξάμηνο

Οι επιχειρήσεις δεν δυσκολεύονται μόνο να βρουν νέους εργαζομένους, αλλά και να διατηρήσουν τους υφιστάμενους

5' 21" χρόνος ανάγνωσης

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζει η εγχώρια αγορά εργασίας με τους Ελληνες εργοδότες, μετά την έλλειψη κατάλληλων ταλέντων, να αποκτούν έναν ακόμη λόγο που τους προκαλεί «πονοκέφαλο», τη διατήρηση αυτών που ήδη απασχολούν.

Είναι ενδεικτική η τελευταία μελέτη της Randstad, σύμφωνα με την οποία το 15% των εργαζομένων στην Ελλάδα έχει αλλάξει εργοδότη τους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από το 2022 (13%), ενώ και το 23% των εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα, εμφανίστηκε πρόθυμο να το πράξει εντός του 2023.

Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 27%, στους εργαζομένους ηλικίας 18-34 ετών, με την έρευνα να αποτυπώνει τη διαφορετική προσέγγιση στην εργασία των νεότερων γενιών εργαζομένων. Πρόκειται για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, έχουν επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές τους, δεν διστάζουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους εάν δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες και στις αξίες τους, δεν θέλουν πια μια δουλειά μόνο για τον μισθό, ο οποίος μάλιστα συνήθως είναι σημαντικά χαμηλότερος από το κόστος ζωής και δεν επιθυμουν να ζουν μόνο για να δουλεύουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι Ελληνες που γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του ’80 –ανήκουν δηλαδή στις γενιές των Millennials και Generation Z–, οι οποίοι δεν διστάζουν να αλλάξουν το εργασιακό τους περιβάλλον, με στόχο μια νέα, καλύτερη θέση εργασίας, σε αντίθεση με τους γονείς τους που είχαν «παντρευτεί» τη δουλειά τους. Πολλοί εργαζόμενοι μετακινούνται σε κλάδους εργασίας με ευνοϊκότερες οικονομικές αποδοχές ή σε πολλές περιπτώσεις, με εργασιακά περιβάλλοντα που συμβαδίζουν με τις προσωπικές αξίες τους.

Στη μελέτη της Randstad, το 64% των Ελλήνων εργαζομένων θα εξέταζε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον εργοδότη του λόγω των χαμηλών αποδοχών, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στις μικρότερες ηλικίες βέβαια (18-24 ετών), εκτός από τους μισθούς προστίθενται και άλλα κριτήρια βάσει των οποίων κάποιος θα άλλαζε εργοδότη, με το μισθολογικό να παραμένει ο βασικός παράγοντας για το 53%.

Οσοι γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του ’80 δεν «παντρεύονται» τη δουλειά τους, όπως συνήθως έκαναν οι γονείς τους.

Συνολικά, η ελληνική αγορά εργασίας φαίνεται να είναι πλέον ελαφρώς πιο ρευστή σε σχέση με το 2022, όταν και ξεκίνησαν οι τεκτονικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Οπως συνήθως, οι νέοι, έως 34 ετών, αλλάζουν πιο συχνά εργοδότη (21%) ή έχουν την πρόθεση να αλλάξουν (27%). Το φύλο ή το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στην απόφαση αλλαγής. Ο φόβος όμως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Είναι ενδεικτικό ότι το 16% των εργαζομένων φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από ό,τι το 2022 (19%). Ο φόβος αυτός είναι αισθητά υψηλότερος στη Μακεδονία και στη Θράκη (20%) από ό,τι στην Αττική (14%). Περίπου τρεις στους δέκα (31%) από αυτούς που φοβούνται, δηλώνουν πως σκοπεύουν να αλλάξουν εργοδότη, ποσοστό παρόμοιο με πέρυσι. Ο κυριότερος όμως λόγος για να σκεφτεί κάποιος να φύγει από την εργασία του, είναι το πακέτο παροχών και αποδοχών.

Δύο στους τρεις Ελληνες εργαζομένους (64%) θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους λόγω των χαμηλών αποδοχών τους ενόψει της αύξησης του κόστους ζωής. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες χώρες και η πρόθεση αυτή διαπερνά κάθε ομάδα, εκτός από τους νεότερους (18-24), από τους οποίους λίγο λιγότεροι (53%) σκέφτονται ανάλογα. Αλλοι παράγοντες που παίζουν επίσης ρόλο εκτός από το να λάβει κάποιος μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί (κάτι που σπάνια συμβαίνει στην πραγματική ζωή) είναι ο φόβος ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η μείωση του χρόνου μετακίνησης, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την εργασία τους ή οι ευκαιρίες εξέλιξης της καριέρας. Οι παράγοντες αυτοί καταγράφονται από το σύνολο των εργαζομένων, όλων των ηλικιών, με αξιοσημείωτη εντούτοις διαφοροποίηση στην προτεραιότητα της βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η οποία παραμένει σημαντική μόλις για το 22% των εργαζομένων άνω των 54 ετών.

Ισες ευκαιρίες

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν καλύπτουν την ανάγκη για επαγγελματική ανάπτυξη. Μόνο οι μισοί από τους εργαζομένους που επιθυμούν να αναπτυχθούν, έχουν πραγματικά τις ευκαιρίες να το κάνουν. Σύμφωνα με τη Randstad λοιπόν, εάν οι εργοδότες επιθυμούν να διατηρήσουν το προσωπικό τους, πρέπει να δίνουν ίσες ευκαιρίες τόσο στην επανεκπαίδευση όσο και στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, καθώς εκτιμώνται ιδιαίτερα.

Αναζητούν καλό κλίμα, παροχές και δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης

Παπαστράτος, ΙΟΝ και Aegean Airlines βρίσκονται στην κορυφή των τριών πρώτων θέσεων της λίστας με τους ελκυστικότερους εργοδότες για το 2023, σύμφωνα με την ετήσια (παγκόσμια) έρευνα Employer Brand, της Randstad.

Ενας στους έξι άλλαξε εργοδότη στο εξάμηνο-1

Η εταιρεία Παπαστράτος αναδείχθηκε ο ελκυστικότερος εργοδότης στην Ελλάδα για το 2023, για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι εταιρείες ΙΟΝ, η οποία διατήρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά την ίδια θέση, και η Aegean Airlines, η οποία κατέγραψε μια σημαντική άνοδο που τη φέρνει στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Ο φαρμακευτικός κλάδος θεωρείται ο πιο ελκυστικός, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας και των καυσίμων.

Στη λίστα με τους πιο ελκυστικούς εργοδότες βρίσκονται επίσης η Intralot, η ELPEN, η οποία κέρδισε τέσσερις θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η εταιρεία Σκλαβενίτης, η Lampsa Hotels, η Τράπεζα της Ελλάδος και η βιομηχανία Παπαδοπούλου, οι οποίοι βρίσκονται και το 2023 στους πρώτους δέκα εργοδότες, καθώς και το Costa Navarino, το οποίο εντάσσεται για πρώτη φορά στη σχετική λίστα.

Σε κλαδικό επίπεδο, ο φαρμακευτικός κλάδος είναι αυτός που θεωρείται ο πιο ελκυστικός στην Ελλάδα για το τρέχον έτος, με το 58% των εργαζομένων να δηλώνει την προθυμία του να εργαστεί στις εταιρείες της αγοράς, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας και των καυσίμων (55%). Οι ισχυρότερες εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις στους συγκεκριμένους κλάδους είναι οι ELPEN, Vianex (η οποία βρίσκεται σταθερά στη λίστα των ελκυστικότερων εργοδοτών τα τελευταία χρόνια) και DEMO, ενώ για τον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, στην κορυφή βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ και ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τη Randstad, οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους αναφορικά με την προσέλκυση και επιλογή ανθρώπινου δυναμικού, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια εταιρεία χρειάζεται να είναι ελκυστική σε πολλές και διαφορετικές πτυχές και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την οικονομική ευρωστία και την ισχυρή εργοδοτική φήμη. Οι οικονομικές παροχές, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον αλλά και οι δυνατότητες εξέλιξης αποτελούν τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής εργοδότη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT