Ρεκόρ δεκαετίας νέων επιχειρήσεων

Ρεκόρ δεκαετίας στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγράφεται τη φετινή χρονιά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Ρεκόρ δεκαετίας στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγράφεται τη φετινή χρονιά, το οποίο, μάλιστα, σε συνδυασμό με τον μικρό συγκριτικά με άλλες χρονιές αριθμό διαγραφών έχει ως συνέπεια να καταγράφεται φέτος, πάντα σε επίπεδο πενταμήνου, το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών τουλάχιστον των τελευταίων δέκα ετών. Εάν, πάντως, δεν υπάρξει κάποια δραματική οικονομική ή γεωπολιτική εξέλιξη, αυτή η θετική τάση αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι το τέλος του 2023. Η πλειονότητα, βεβαίως, των νέων επιχειρήσεων είναι ατομικές, όπως άλλωστε και η πλειονότητα αυτών που κλείνουν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 ο αριθμός των συστάσεων νέων επιχειρήσεων ανήλθε σε 23.839 έναντι 21.486 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, αυξημένος κατά 10,95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η υψηλότερη επίδοση της περιόδου 2014-2023, ενώ ήδη από το 2021 ο αριθμός των συστάσεων νέων επιχειρήσεων είχε υπερβεί τα επίπεδα του πρώτου πενταμήνου του 2019, της τελευταίας χρονιάς δηλαδή πριν από την «εισβολή» του κορωνοϊού στη ζωή μας.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου άνοιξαν 23.839 επιχειρήσεις και έκλεισαν 5.553.

Αντίστροφη πορεία ακολούθησαν οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 μειώθηκαν σε 5.553 από 6.257 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 – μείωση δηλαδή της τάξης του 11,25%. Πρόκειται, μάλιστα, για τον δεύτερο μικρότερο αριθμό διαγραφών στη δεκαετία, με τις λιγότερες να έχουν σημειωθεί το πεντάμηνο του 2021 (4.487), κάτι βεβαίως που σχετίζεται και με τις ρήτρες που υπήρχαν για μη κλείσιμο των επιχειρήσεων ως προϋπόθεση ένταξης στα διάφορα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν λόγω των lockdowns. Σημειώνεται ότι ως διαγραφές θεωρούνται οι ακόλουθες καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται μια επιχείρηση: πτώχευση, διακοπή (ΔΟΥ), λύση – εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση, διαγραφή λόγω διάσπασης.

Η σημαντική αύξηση των εγγραφών σε συνδυασμό με τη μείωση των διαγραφών έχει ως συνέπεια να διαμορφώνεται –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο εγγραφών / διαγραφών, με τις νέες επιχειρήσεις να υπερβαίνουν τα «λουκέτα» κατά 18.286.

Βεβαίως, η πλειονότητα των επιχειρήσεων που συστήνονται είναι ατομικές, στην ουσία δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, κάτι που σχετίζεται και με το γεγονός ότι αρκετοί στην Ελλάδα προχωρούν σε αυτή την επιλογή διότι δεν βρίσκουν άλλη δουλειά, είτε διότι θεωρούν ότι οι αμοιβές από τη μισθωτή εργασία δεν είναι ικανοποιητικές, είτε διότι επιζητούν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος. Σε σύνολο 23.839 νέων επιχειρήσεων οι 8.737 είναι ατομικές, ενώ στο ίδιο πεντάμηνο διέκοψαν τη λειτουργία τους 1.926 ατομικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη δημοφιλέστερη νομική μορφή είναι η ΙΚΕ (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία), την οποία προτιμούν οι ενδιαφερόμενοι έναντι της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντί για το περίφημο «μπλοκάκι». Στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 συστάθηκαν 6.496 ΙΚΕ και διέκοψαν τη λειτουργία τους το ίδιο διάστημα 1.049 ΙΚΕ. Σημαντικός, τέλος, ήταν ο αριθμός των καινούργιων ανωνύμων εταιρειών που έκαναν έναρξη λειτουργίας μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, καθώς έφθασαν τις 660.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT