Δυναμική αύξηση επενδύσεων, εξαγωγών το α΄ τρίμηνο

Δυναμική αύξηση επενδύσεων, εξαγωγών το α΄ τρίμηνο

Η θετική πορεία των εξαγωγών αφορά πλέον όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και τα αγαθά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός ήταν ο ρόλος των επενδύσεων και των εξαγωγών στην οικονομική δραστηριότητα του α΄ τριμήνου, σύμφωνα με την ανάλυση του χθεσινού Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.

Ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους έχουν ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στις επενδύσεις κυριάρχησαν οι κατασκευές, ενώ η θετική πορεία των εξαγωγών αφορά πλέον όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και τα αγαθά, και καταδεικνύει ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το δελτίο, οι επενδύσεις, δηλαδή ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, συνέχισαν να αυξάνονται με έντονο ρυθμό (8,2%) για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο και συνέβαλαν στην άνοδο του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Αν και ως ποσοστό του ΑΕΠ παρέμειναν αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση στη χώρα (2007: 26%), προσέγγισαν το πρώτο τρίμηνο του έτους –όπως και το 2022– το 14%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2011. Ως προς την ανάλυση των επενδύσεων ανά κατηγορία, οι επενδύσεις σε κατοικίες και μεταφορικό εξοπλισμό αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό, κατά 48,4% και 42% αντίστοιχα, ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές εκτός κατοικιών κατά 8,1% και οι λοιπές επενδύσεις κατά 4,4%.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες και σε λοιπές κατασκευές εκτός κατοικιών αποτελούσαν μέχρι το 2013 πάνω από το ήμισυ των συνολικών επενδύσεων στη χώρα μας και έκτοτε αυτό το ποσοστό μειώθηκε, κυρίως λόγω της υποχώρησης του ποσοστού των επενδύσεων σε κατοικίες, για να διαμορφωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 41% (κατοικίες: 14,6%, λοιπές κατασκευές: 26,5%).

Σε ό,τι αφορά τις καθαρές εξαγωγές, οι αναλυτές της Alpha Bank (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) σημειώνουν ότι συνέβαλαν θετικά στην οικονομική μεγέθυνση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2021, με την ετήσια άνοδο των εξαγωγών και κυρίως των αγαθών να υπερβαίνει σημαντικά την αύξηση των εισαγωγών.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν εντονότερα (10,6%) από τις αντίστοιχες εισαγωγές (3,2%), ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν ηπιότερα (6,2%) από τις εισαγωγές (12,7%). Αυτή η εξέλιξη συμβαδίζει με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την τελευταία διετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT