Προτεραιότητα οι ψηφιακές δαπάνες για την Ε.Ε.

Προτεραιότητα οι ψηφιακές δαπάνες για την Ε.Ε.

Κομβικός ο ρόλος τους στον νέο προϋπολογισμό για το 2024 – Δεκάδες δισ. σε προγράμματα ψηφιοποίησης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσανατολισμένος στην ψηφιακή μετάβαση είναι –και– ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 189,3 δισ. ευρώ για το 2024, με την τεχνολογία να έχει κομβικό ρόλο. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, ο προϋπολογισμός θα συμπληρωθεί με εκτιμώμενο ποσό ύψους 113 δισ. ευρώ υπό μορφήν πληρωμών για επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μέσου ανάκαμψης της Ε.Ε. μετά την πανδημία. «Οι πράσινες και οι ψηφιακές δαπάνες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν προτεραιότητα, με σκοπό να καταστεί η Ευρώπη πιο ανθεκτική και να προετοιμαστεί καλύτερα για το μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό η Ε.Ε. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 κατευθύνει τα κεφάλαια εκεί όπου μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά, με βάση τις πιο κρίσιμες ανάγκες ανάκαμψης των κρατών-μελών της Ε.Ε. και των εταίρων σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση της Ενωσής μας, προωθώντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο», σχολιάζει η Επιτροπή.

Αν και η ψηφιακή μετάβαση διατρέχει οριζόντια σχεδόν όλες τις χρηματοδοτούμενες από τον νέο προϋπολογισμό δράσεις, κάποιες εξ αυτών είναι αμιγώς προσανατολισμένες στην ψηφιοποίηση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, 13,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την έρευνα και την καινοτομία, εκ των οποίων 12,8 δισ. ευρώ για το εμβληματικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ενωσης «Ορίζων Ευρώπη». Το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής πράξης για τα μικροκυκλώματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και μέσω ανακατανομής από άλλα προγράμματα. Επιπλέον, 4,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις, εκ των οποίων 2,7 δισ. ευρώ για τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με στόχο τη βελτίωση των διασυνοριακών υποδομών, 1,3 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» με σκοπό τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ενωσης και 348 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα InvestEU για βασικές προτεραιότητες (έρευνα και καινοτομία, διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τομέας της υγείας και στρατηγικές τεχνολογίες). Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου της Επιτροπής, 2,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για δαπάνες που προορίζονται για το Διάστημα, κυρίως για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα, το οποίο θα συγκεντρώνει τις δράσεις της Ενωσης σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή