Υπό τον φόβο ύφεσης ο επόμενος γύρος της αύξησης των επιτοκίων

Υπό τον φόβο ύφεσης ο επόμενος γύρος της αύξησης των επιτοκίων

Ανησυχία στις αγορές από την πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Υπό τους φόβους των επενδυτών για την οικονομική ζημία που κάνει η νομισματική σύσφιγξη θα γίνει ο επόμενος γύρος της αύξησης των επιτοκίων, τον οποίο έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει οι κεντρικές τράπεζες από την Ουάσιγκτον έως τη Φρανκφούρτη.

Με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, να δίνει σήμα για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ότι άλλη μία κίνηση των 25 μονάδων βάσης είναι «πολύ πιθανή», αυτή η κομβική εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική άφησε τις αγορές να μετρούν το κόστος των αυξήσεων επιτοκίων.

Η εκτίμηση των αγορών ότι οι policymakers ενδεχομένως να μην αποφύγουν μια ύφεση, αποτυπώνεται στις αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων, καθώς εκείνες των 10ετών τίτλων διαμορφώνονται πολύ πιο κάτω από εκείνες των 2ετών τίτλων.

Αυτό που φοβούνται οι επενδυτές είναι ότι ο ζήλος των κεντρικών τραπεζών να δαμάσουν τον πληθωρισμό θα συντρίψει τις οικονομίες και θα οδηγήσει τελικά τους policymakers σε μια βιαστική στροφή στην πολιτική τους, όταν ο δείκτες τιμών καταναλωτή θα καταρρεύσουν.

Η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά αυτήν την απειλή, καθώς από τις αρχές αυτού του αιώνα αναγκάστηκε δύο φορές να εγκαταλείψει εκστρατείες αύξησης των επιτοκίων που πλέον θεωρούνται λάθη πολιτικής.

Η εκτίμηση των αγορών αποτυπώνεται στις αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων.

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής νομισματικής σύσφιγξης ήρθαν στο προσκήνιο την Πέμπτη, όταν η Νέα Ζηλανδία, μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν τις αυξήσεις των επιτοκίων, ανακοίνωσε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και ξανά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Οι κεντρικές τράπεζες συνολικά φαίνεται τώρα να πιστεύουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια εξακολουθούν να δικαιολογούνται ακόμη και αν οι οικονομίες τους επιβραδύνουν ή βρίσκονται ήδη σε ύφεση», δήλωσε ο Charles Hepworth της GAM Investments, μιλώντας στο Bloomberg. «Τα λάθη πολιτικής θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι τα ακούσια αποτελέσματα».

Η Fed μπορεί να αποφάσισε την Τετάρτη να κάνει μία παύση στην αύξηση των επιτοκίων, όμως έδωσε σήμα για δύο επιπλέον αυξήσεις 25 μονάδων βάσης φέτος. Συνεπώς, οι traders βλέπουν τη Fed να ανεβάζει το ανώτατο όριο του επιτοκίου-στόχου της σχεδόν στο 5,5%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από την αλλαγή του αιώνα.

Για την ΕΚΤ, οι traders βλέπουν το τελικό επιτόκιο να φτάνει ακόμα και στο 4% έως τον Οκτώβριο, εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί, θα φέρει το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη σε υψηλό όλων των εποχών.

Ομως οι προοπτικές αυτές προκαλούν ανησυχία στην αγορά. Η ανεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων, όπου δηλαδή τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τις πιο βραχυπρόθεσμες λήξεις, δείχνει την εκτίμηση των traders ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια, λόγω μιας ύφεσης που τελικά θα ρίξει τον πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT