Μετ’ εμποδίων η διαμόρφωση κοινής πολιτικής στην Ε.Ε. για την ενέργεια

Μετ’ εμποδίων η διαμόρφωση κοινής πολιτικής στην Ε.Ε. για την ενέργεια

Σε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» συνεδρίασαν χθες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Σε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» συνεδρίασαν χθες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της προσπάθειας ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης, η προτεινόμενη από την Κομισιόν μεταρρύθμιση έχει στόχο την προστασία της πρόσβασης των καταναλωτών σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και τη σταθεροποίηση των τιμών ενέργειας της Ε.E. μέσω και του «απογαλακτισμού» της από τα ορυκτά καύσιμα. H προτεινόμενη οδηγία για να επιτευχθεί αυτό εγκρίθηκε, αλλά μερικώς.

«Αγκάθι» στο τελευταίο συμβούλιο υπό τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε. αποτέλεσε το θέμα των διμερών συμβολαίων του κράτους με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (CfDs) για τις τιμές της αγοράς και για το οποίο τελικά δεν υπήρξε συμφωνία, με το τρίτο κείμενο του κανονισμού να παραπέμπεται στην επόμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. (Coreper). Η πρόταση της Κομισιόν επί της ουσίας αναφέρει πως εάν η τιμή στην αγορά διαμορφωθεί υψηλότερα από τη συμφωνημένη από τον κρατικό φορέα, τότε τη διαφορά την παίρνει το κράτος προκειμένου να δοθούν επιδοτήσεις. Σημείο διαφωνίας ήταν ακριβώς η αναδιανομή των κερδών από τα CfDs και κυρίως ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, με την πρώτη να ζητάει περαιτέρω ευελιξία στη χρήση των εσόδων από τις συμβάσεις επί της διαφοράς και τη δεύτερη να επιδιώκει να παραμείνει η πρόταση για αναδιανομή σε όλους τους καταναλωτές αναλογικά, ώστε να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός.

Για την ελληνική πλευρά το κρίσιμο στην εν λόγω μεταρρύθμιση ήταν να διασφαλιστεί η προστασία των τιμών ενέργειας από πιθανές νέες κρίσεις, να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η αποθήκευση στο πλαίσιο αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση μιας πιθανής νέας κρίσης τιμών, η ελληνική πλευρά πρότεινε να υφίσταται ως εθελοντική επιλογή ο μηχανισμός που εφαρμόστηκε στη χώρα μας στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης –που εξελίχθηκε, μάλιστα, σε ευρωπαϊκή– και αφορά τη συλλογή υπερεσόδων στη χονδρική αγορά και τη χρήση τους για επιδοτήσεις τιμολογίων. Παράλληλα ζήτησε να περιληφθούν στους λεγόμενους μηχανισμούς ισχύος για την ευελιξία οι υδροηλεκτρικές και οι φυσικού αερίου μονάδες. Στην παρέμβασή του στο συμβούλιο ο υπουργός Παντελής Κάπρος σημείωσε εξάλλου ότι «αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι σε βραχυχρόνιο και μεσοχρόνιο ορίζοντα, ώστε να συμπληρώνεται η λειτουργία των ΑΠΕ και να θωρακίζεται η αξιοπιστία του συστήματος». Οι ελληνικές προτάσεις εγκρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά περιλαμβάνονται στο κείμενο του κανονισμού που παραπέμφθηκε στην επόμενη συνάντηση του Coreper.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT