Τα ψιλά γράμματα της νέας σύμβασης στην εστίαση

Τα ψιλά γράμματα της νέας σύμβασης στην εστίαση

Για πρώτη φορά καθορίζεται ελάχιστος μηνιαίος μισθός σερβιτόρου στα 990 ευρώ και του βοηθού σε 784,30 ευρώ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του επισιτισμού και της εστίασης και για πάνω από 400.000 εργαζομένους είναι από το Σάββατο 17 Ιουνίου η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, έπειτα από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), κήρυξε υποχρεωτική τη νέα ΣΣΕ και ήδη η απόφασή της δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, δίνοντας σήμα στους λογιστές σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, σουβλατζίδικα, καφενεία, καφέ-μπαρ, φαστ φουντ, κ.ά. να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των μισθών κατά 5,5%. Οπως επισημαίνει ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων της Epsilon Net Βασίλης Πρασσάς, με τη νέα ΣΣΕ:

• Χορηγούνται αυξήσεις 5,5% σε όλες τις ειδικότητες και διαμορφώνονται μισθοί μεγαλύτεροι των νέων κατώτατων ορίων (780 ευρώ).

• Προβλέπεται νέα αύξηση 5% από 1/1/2024.

• Διαμορφώνεται για πρώτη φορά ελάχιστος μισθός για σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρων σε περίπτωση που δεν αμείβονται με ποσοστά, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο ασφάλισης όσων αμείβονται με μηνιαίο μισθό.

• Διαμορφώνεται ένα διαφορετικό πλαίσιο για την απασχόληση πάνω από 48 ώρες εβδομαδιαίως.

Αποκωδικοποιώντας τους όρους της σύμβασης, ο κ. Πρασσάς επισημαίνει ότι η νέα σύμβαση κηρύχθηκε υποχρεωτική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αφορά όχι μόνο τους εργοδότες που είναι αλλά και αυτούς που δεν είναι μέλη των φορέων που υπέγραψαν τη σύμβαση.

Ειδικά για τους σερβιτόρους, σημειώνεται πως βάσει του αρ. 54 του Ν. 2294, η αμοιβή τους καθορίζεται σε ποσοστό 16% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για καφέ, μπαρ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και σε ποσοστό 13% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο έως πρότινος ήταν σύνηθες η αμοιβή τους να δίδεται με βάση των κατώτατο μισθό (780 ευρώ).

Πλέον, σημειώνει ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, για πρώτη φορά καθορίζεται ελάχιστος συνολικός μηνιαίος μισθός σερβιτόρου, ο οποίος ανέρχεται σε 990 ευρώ (ημερομίσθιο 45 ευρώ) και του βοηθού σε 784,30 ευρώ. Επομένως, σε περιπτώσεις σερβιτόρων που αμείβονταν με τα κατώτατα όρια, η αύξηση είναι της τάξης του 25%. Αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν και όσον αφορά τον τρόπο που υπολογίζεται η ασφάλισή τους. Και αυτό, γιατί όπως επισημαίνει ο κ. Πρασσάς, στη νέα σύμβαση αναφέρεται πως «σε κάθε περίπτωση αμοιβής σερβιτόρου με μισθό, η ασφάλισή του υπολογίζεται επ’ αυτού». Συνεπώς, συμπεραίνει κανείς πως δεν έχουν ισχύ τα τεκμαρτά ημερομίσθια.

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, κάτι τέτοιο είναι λογικό και αποτελεί αίτημα όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο, όμως υπάρχει θέμα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΦΚΑ.

Βάσει της νέας σύμβασης το 5ήμερο/40ωρο είναι υποχρεωτικό και για τυχόν απασχόληση 6ης ημέρας λόγω εποχικότητας ή φόρτου εργασίας πέραν των 40 ωρών, η αμοιβή είναι ένα ημερομίσθιο χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση. Επίσης, το διάλειμμα δεν επεκτείνει το ωράριο εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή