Ελληνικό: Εως και 32.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές πώλησης κατοικιών

Ελληνικό: Εως και 32.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές πώλησης κατοικιών

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προπώλησης – Εσοδα 1,2 δισ. για τη Lamda

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τιμές πώλησης έως και 32.000 ευρώ/τ.μ. ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προπώλησης των πολυτελών κατοικιών που δρομολογεί η Lamda Development στο Ελληνικό, εξασφαλίζοντας συνολικά έσοδα της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, «στον πύργο κατοικιών Riviera Tower, οι τιμές των διαμερισμάτων στους πιο χαμηλούς ορόφους ξεκίνησαν από 10.000 ευρώ/τ.μ. και έφτασαν έως και 32.000 ευρώ/τ.μ. στους πιο υψηλούς ορόφους. Αντιστοίχως, στο κτίριο διαμερισμάτων The Cove Residences, οι τιμές πώλησης κυμάνθηκαν από 9.500 έως 14.000 ευρώ/τ.μ.».

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, ακόμη και σε περιπτώσεις που υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις προσυμφώνων, επιτεύχθηκε η άμεση επαναπώληση του εκάστοτε ακινήτου, σε τιμή υψηλότερη της αρχικής κατά 15%-20%, επιτρέποντας στην εταιρεία να εξασφαλίσει υψηλότερα έσοδα. Στην περίπτωση του πύργου Riviera Tower, τα 170 διαμερίσματα πωλήθηκαν αντί συνολικού ποσού 625 εκατ. ευρώ, ήτοι η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 3,6 εκατ. ευρώ. Οι αγοραστές ήταν κατά 96% Ελληνες (είτε που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό), ενώ τα 110 διαμερίσματα του The Cove Residences και τα οικόπεδα όπου θα κατασκευαστούν πολυτελείς βίλες έχουν πωληθεί κατά 50% σε Ελληνες και 50% σε ξένους. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, η εταιρεία δεν έχει ακόμη προωθήσει πωλήσεις ακινήτων εκτός Ελλάδας, κάτι που θα γίνει από το 2024 και μετά, καθώς «θέλουμε να μπορούμε να τους δείξουμε και κάποια σημαντική πρόοδο των κατασκευαστικών έργων, πέρα από μακέτες». Σημειωτέον ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η προώθηση τριών ακόμη οικιστικών έργων, που θα περιλαμβάνουν 1.000 νέα διαμερίσματα. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται και ένας πύργος κατοικιών 50 μέτρων. Αν και απέφυγε να αναφερθεί στις τιμές πώλησης των ακινήτων αυτών, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι, σήμερα, νεόδμητες κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή πωλούνται αντί ποσών που κυμαίνονται μεταξύ 7.000 και 15.000 ευρώ/τ.μ.

Από τη διαδικασία των προπωλήσεων τόσο των κατοικιών όσο και των άλλων ακινήτων (π.χ. κοινοπρακτικά σχήματα για ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ, για εμπορικό πάρκο με τον όμιλο Φουρλή, για πύργο μεικτής χρήσης ξενοδοχείου και διαμερισμάτων με την Brooklane), η εταιρεία έχει ήδη εισπράξει συνολικά 311 εκατ. ευρώ έως τα μέσα Ιουνίου (τα 274 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά τις κατοικίες). Εως το τέλος του 2023 τα προσδοκώμενα έσοδα θα ανέλθουν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ από τις κατοικίες).

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η εξέλιξη αυτή, καθώς επίσης και άλλες κινήσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι αναθέσεις των μεγάλων εργολαβιών έχουν γίνει με «κλειδωμένες τιμές», έχουν επιτρέψει στην εισηγμένη να αντισταθμίσει «και με το παραπάνω», όπως σημείωσε, τις αρνητικές συνέπειες από την αύξηση των επιτοκίων και των τιμών των υλικών κατασκευής. Ειδικότερα, για το 2023 δεν θα απαιτηθούν καθόλου δανειακά κεφάλαια, ενώ για το 2024 ενδεχομένως αυτά να αφορούν μόνο την καταβολή ΦΠΑ. «Ουσιαστικά δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε δανειακά κεφάλαια νωρίτερα από το 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι συνολικές ανάγκες δανεισμού έχουν μειωθεί κατά 200 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση χρηματοπιστωτικού κόστους 46 εκατ. ευρώ. Τα χρηματοδοτικά κεφάλαια που αξιοποιεί η εταιρεία είναι τα 550 εκατ. ευρώ που έχουν αντληθεί από τα δύο ομόλογα που εξέδωσε το 2020 και το 2022, με σταθερό μέσο επιτόκιο 3,9%, όπως επίσης επιπλέον 550 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό.

Μάλιστα, για το 25% εξ αυτών (137,5 εκατ. ευρώ) έχουν συναφθεί συμφωνίες αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική έκθεση της Lamda στον κίνδυνο των υψηλότερων επιτοκίων και στις αυξήσεις του Euribor αφορά 412,5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αθανασίου δεν απέκλεισε και νέα έκδοση ομολόγου στο μέλλον, εφόσον αποκλιμακωθούν τα επιτόκια.

Σύσταση νέας εταιρείας για την πώληση των γραφειακών χώρων 

H σύσταση ενός εταιρικού οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), όπου θα εισφερθούν 150.000 τ.μ. γραφειακών χώρων στο Ελληνικό και το οποίο στη συνέχεια θα διαθέσει προς πώληση, προχωράει το αμέσως προσεχές διάστημα η Lamda Development. Σε αυτό, η εισηγμένη θα κρατήσει ποσοστό 30% και θα διαθέσει το υπόλοιπο 70% σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, ή και σε έναν επενδυτή, ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, στο πλαίσιο σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο διαγωνισμός προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα του 2024.

Η εισηγμένη θα κρατήσει ποσοστό 30% και θα διαθέσει το υπόλοιπο 70% σε επενδυτές.

Η λύση αυτή προκρίθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόσφατη απόφαση τόσο της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και της Eurobank, να μην ενεργοποιήσουν τα αντίστοιχα μνημόνια συναντίληψης (MOUs) που είχαν υπογράψει με τη Lamda Development για την απόκτηση κτιρίων γραφείων στο Ελληνικό, κυρίως για τη στέγαση του συνόλου των κεντρικών υπηρεσιών τους. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, «η εξέλιξη αυτή τελικά θα μας ωφελήσει, καθώς οι συμφωνίες που είχαμε συνάψει με τις τράπεζες για τα γραφεία τους, είχαν γίνει σε τιμές που σήμερα δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς, ήταν δηλαδή χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που θα προκρίνουμε σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης των συγκεκριμένων γραφειακών χώρων».

Ελληνικό: Εως και 32.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές πώλησης κατοικιών-1
Μέχρι τους πρώτους μήνες του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της συνολικής επένδυσης στο Ελληνικό.

Οσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, σημειώθηκε ότι εντός του προσεχούς τριμήνου θα έχουν ανατεθεί οι συμβάσεις για την πρώτη φάση του Μητροπολιτικού Πάρκου, τα αθλητικά κέντρα, τον πύργο μεικτής χρήσης (Brook Lane-Lamda) και το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η προσδοκία είναι ότι όλα αυτά τα έργα θα έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται έως το τέλος του 2023. Στο τέλος του καλοκαιριού θα παραδοθεί προς χρήση και το κτίριο για τα ΑμεΑ στο Ελληνικό, που θα είναι και το πρώτο πλήρως λειτουργικό ακίνητο στην έκταση.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2026 και τους πρώτους μήνες του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της συνολικής επένδυσης. Αυτό θα εξαρτηθεί ασφαλώς και από την πορεία και άλλων επενδύσεων που δρομολογούνται από τρίτες εταιρείες, όπως π.χ. το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Hard Rock International, που θα αναπτύξει το Integrated Resort Complex (με καζίνο).

Πρόκειται για ένα έργο που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται (σε ό,τι αφορά τις πρόδρομες εργασίες) ακόμα και από τον επόμενο μήνα. Αντίστοιχα, ο όμιλος Φουρλή θα αναπτύξει ένα εμπορικό πάρκο 30.000 τ.μ., η ΤΕΜΕΣ (σε κοινοπραξία με τη Lamda) δρομολογεί δύο σημαντικά τουριστικά έργα στο παραλιακό μέτωπο, ενώ η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ του κ. Τρύφωνα Νάτση και της Brevan Howard σχεδιάζει ένα συγκρότημα κατοικιών 4.565 τ.μ., που θα συνοδεύεται και από έναν πολυχώρο, επιφάνειας 1.225 τ.μ., που θα φιλοξενεί χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας κι εκδηλώσεων, όπως επίσης και πώλησης προϊόντων συναφών με την εστίαση. Μάλιστα,
έπειτα από μια μικρή καθυστέρηση, τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη και η οριστική συμφωνία για την πώληση της σχετικής έκτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή