Το 2024 θα είναι έτοιμοι 13 ελληνικοί μικροδορυφόροι

Το 2024 θα είναι έτοιμοι 13 ελληνικοί μικροδορυφόροι

Για ποιους σκοπούς θα χρησιμοποιηθούν και ποιοι θα τους κατασκευάσουν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να τεθούν σε τροχιά οι 13 ελληνικοί κυβοδορυφόροι, γνωστοί ως μικροδορυφόροι, που θα κατασκευάσουν επτά συνολικά κοινοπραξίες ελληνικών εταιρειών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με χρονικό ορίζοντα το 2024.

Πρόκειται για δορυφόρους με μέγεθος όσο ένα πλυντήριο, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματικότερη παρατήρηση της γης, τις τηλεπικοινωνίες και την ασφαλή συνδεσιμότητα. Οι μικροδορυφόροι, μέσω των οπτικών επίγειων σταθμών στην Ελλάδα, θα επικοινωνούν με τους δορυφόρους. Το συγκριτικό πλεονέκτημά τους, έναντι των δορυφόρων, σχετίζεται με το γεγονός ότι βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος από 400 έως 1.000 χιλιόμετρα, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα σε συγκεκριμένες αποστολές.

Με τους μικροδορυφόρους να ενδείκνυνται για ερευνητικούς σκοπούς, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επί των ημερών του Κυρ. Πιερρακάκη, δημιούργησε το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων που έχει προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του 2021, η Ελλάδα ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό (ESA) τη διαχείριση και υλοποίηση του ελληνικού εθνικού δορυφορικού διαστημικού έργου, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη κυβοδορυφόρων. Σε συνέχεια ανοιχτής πρόσκλησης της ESA, επελέγησαν επτά κοινοπραξίες για την ανάπτυξη του πρώτου δικτύου 13 μικροδορυφόρων.

«Η δυνατότητα που δίνεται στο ελληνικό οικοσύστημα διαστήματος και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα πανεπιστήμια είναι μοναδική στα χρονικά για την Ελλάδα. Αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αυτή προκειμένου να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, υπό την καθοδήγηση της ESA, η οποία θα μας επιτρέψει να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις (end2end) στην πολλά υποσχόμενη αγορά του νέου Διαστήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, οι τεχνολογίες ασφαλούς συνδεσιμότητας και παρατήρησης γης που θα δοκιμάσουμε στη δική μας αποστολή cubesat μάς εντάσσουν σε μια μικρή ομάδα ευρωπαϊκών εταιριών με αντίστοιχες δυνατότητες, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας», σημειώνει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Πιλαφτσής, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην Planetek Hellas.

Η Planetek ηγείται της μιας από τις έξι κοινοπραξίες (Optisat), στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες BitRezus, JNP και το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η τεχνολογία, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, θα αναγνωρίζει αυτόματα ποιοι επίγειοι σταθμοί θα καλύπτονται από σύννεφα, επιτρέποντας στον μικροδορυφόρο (που θα δημιουργήσει) να επιλέγει αυτόνομα τον καταλληλότερο για τη δημιουργία σύνδεσης.

Τα υπόλοιπα έξι σχήματα περιλαμβάνουν τα:

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων έχει προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • «DUTHSat-2», που αποτελείται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και τις εταιρείες Space Asics και Prisma Electronics, έχοντας ως σκοπό τη γεωργία ακριβείας.
  • «EMTech», που απαρτίζεται από την EMTech Space, τέσσερις ακόμη εταιρείες (Integrated Systems Development, Heron Engineering, Leo Space Photonics, Geosystems Ελλάς), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Hellenic Naval και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • «Ερμής», μια αποστολή πολλαπλών CubeSats με στόχο την επίδειξη καινοτόμων διαστημικών τεχνολογιών όπως: ζεύξη οπτικών επικοινωνιών, επικοινωνιών 5G για Internet-of-Thinks, υπερφασματική απεικόνιση για εφαρμογές τηλεπισκόπησης υψηλής προστιθέμενης αξίας (Γεωργία Ακριβείας, παρακολούθηση φυσικών/ανθρωπογενών καταστροφών, επιτήρηση συνόρων κλπ.) καθώς και τεχνολογίες επιταχυντών υλικού κορυφαίας απόδοσης παγκοσμίως για τη επεξεργασία δεδομένων εν’ πτήση. Το έργο έχει αναλάβει το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεργολάβους την OQ Hellas, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Αιγαίου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
  • «MICE-1», που θα καταγράφει τη ναυτιλιακή δραστηριότητα στο Αιγαίο και συνθέτουν η Prisma Electronics και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • «PeakSat», που επιδιώκει την ενίσχυση της ασφάλειας της συνδεσιμότητας και αποτελείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Prisma Electronics.
  • «Phasma», που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα για το Διάστημα και έχει ως επικεφαλής τον μη κερδοσκοπικό φορέα Libre Space Foundation.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT