Ηλεκτρικό: Ενστάσεις και προτάσεις παρόχων στις επισημάνσεις ΡΑΑΕΥ για τιμολόγια

Ηλεκτρικό: Ενστάσεις και προτάσεις παρόχων στις επισημάνσεις ΡΑΑΕΥ για τιμολόγια

Παράταση της προθεσμίας για τη γνωστοποίηση των τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου ζητάει η ΔΕΗ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομαλή μετάβαση της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τις έκτακτες συνθήκες λειτουργίας στην κανονικότητα την 1η Οκτωβρίου δεν διασφαλίζεται με το πλαίσιο που προτείνει η ΡΑAΕY, είναι η κοινή εκτίμηση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας όπως αποτυπώνεται στη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε προχθές. Οι πάροχοι διαπιστώνουν σοβαρά νομικά κενά στην εφαρμογή των κατηγοριών τιμολογίων που προτείνει η ΡΑΑΕΥ αλλά και προσπάθεια υπερρύθμισης της αγοράς και πιθανής παραβίασης της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού και προτείνουν μεταξύ άλλων τη θέσπιση ενός «τιμολογίου» μετάβασης για την ομαλή μετάπτωση των καταναλωτών στα νέα τιμολόγια ή και τη θέσπιση μιας μεταβατικής περιόδου συνύπαρξης του ειδικού τιμολογίου που ισχύει σήμερα με τα κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής που επανέρχονται από τον Οκτώβριο. Στο σύνολό τους οι πάροχοι προτείνουν να επιτραπεί η ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν τροποποιήσεις των συμβάσεων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όχι αποκλειστικά με επιστολή, όπως προτείνει η ΡΑΑΕΥ, καθώς επίσης και να αναγνωρίζεται η σιωπηρή συναίνεση και όχι μόνο η ρητή ως έγκυρος τρόπος σύναψης σύμβασης προμήθειας.

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση της ΔΕΗ, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι πρόταση αναγγελίας της τιμής βάσης των νέων τιμολογίων στις 31 Ιουλίου μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλες αυξήσεις αφού μεσολαβεί ένα διάστημα δύο μηνών μέχρι την εφαρμογή τους, με αβέβαιη την πορεία των τιμών ενέργειας. Για την πιο ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα της προηγούμενης από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων τιμολόγησης, η ΔΕΗ προτείνει την παράταση της προθεσμίας για τη γνωστοποίηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου για τις 20 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 31 Ιουλίου που προτείνει η ΡΑΑΕΥ. Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει σύγχυση στους καταναλωτές, καθώς η ανακοίνωση των τιμολογίων Οκτωβρίου θα προηγηθεί της γνωστοποίησης των τιμολογίων Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (που ανακοινώνονται στις 20 του εκάστοτε προηγούμενου μήνα). Επισημαίνει επίσης ότι δεδομένου ότι η αγορά είναι σε ανώμαλες συνθήκες και χωρίς να είναι βέβαιο ότι δεν θα παραταθούν τα μέτρα, πιθανολογείται ότι η τήρηση της προθεσμίας της 31ης Ιουλίου παραβιάζει τη νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ζητεί διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των τιμολογίων που επιτρέπεται να προσφέρονται στους καταναλωτές από 1ης Οκτωβρίου και μετά.

H NRG εισηγείται τη θέσπιση «τιμολογίου μετάβασης» στο οποίο θα μεταπέσουν όλες οι κατηγορίες πελατών που εντάχθηκαν στις έκτακτες ρυθμίσεις, ως την πλέον εύστοχη επιλογή για να διευκολυνθεί η ομαλή μετάπτωση εκατομμυρίων πελατών από την 1η Οκτωβρίου σε νέα τιμολόγια. Η «Ηρων» προτείνει τη θέσπιση μεταβατικής περιόδου συνύπαρξης του ειδικού τιμολογίου με τα κυμαινόμενα τιμολόγια που εφαρμόζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης δεν μπορεί να εκμηδενίσει τη θετική επίδραση που είχαν αυτά στον τελικό καταναλωτή και να καταργήσει την ελευθερία παραμονής στο ειδικό τιμολόγιο από τους καταναλωτές που το επιλέγουν έναντι της υποχρεωτικής μετάπτωσής τους σε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής, σύμφωνα με την «Ηρων». Τη διαφωνία τους με τις προτεινόμενες κατηγορίες τιμολογίων εκφράζουν η Elpedison, η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» και η Ζeniθ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο υπερρύθμισης της αγοράς. Η δε Elpedison εισηγείται να επιτραπούν και σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας (π.χ. τριμήνου) και όχι μόνο ετήσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή