ΕΚΤΕΡ: Δεν ματαιώνεται η επένδυση στην Πάρο

ΕΚΤΕΡ: Δεν ματαιώνεται η επένδυση στην Πάρο

Η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας του σχεδίου τουριστικής επένδυσης στην Πάρο δεν συνεπάγεται τη ματαίωσή του

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας του σχεδίου τουριστικής επένδυσης στην Πάρο δεν συνεπάγεται τη ματαίωσή του. Αυτό υποστηρίζει η εταιρεία ΕΚΤΕΡ, η οποία προωθεί την επένδυση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το σχέδιο μπορεί να επανυποβληθεί, με διευκρινίσεις επί των ζητημάτων που έθεσε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Οπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤΕΡ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε προχθές έγγραφο στην εταιρεία (που είναι εισηγμένη) ζητώντας διευκρινίσεις για τις τελευταίες εξελίξεις. «Η ΕΚΤΕΡ ήδη αντιμετωπίζει το ζήτημα με σοβαρότητα και προσοχή. Με την υποστήριξη της ομάδας μελέτης και των νομικών της, εξετάζει το θέμα με σκοπό την οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων που ανέκυψαν και την επαναφορά του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στο πλαίσιο που ορίζει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας», αναφέρει. «Διευκρινίζεται ότι η γνωμοδότηση που εκδόθηκε δεν συνεπάγεται ματαίωση της επένδυσής μας, όπως εσφαλμένα παρουσιάζεται στα διάφορα δημοσιεύματα. Αντιθέτως αντιλαμβανόμαστε αυτή τη γνωμοδότηση ως μια ευκαιρία για να διευκρινιστούν και να συμπληρωθούν τα στοιχεία του φακέλου του ΕΠΣ που επισημάνθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη νομιμότητα και συμβατότητα του σχεδίου μας με τις πολεοδομικές, περιβαλλοντολογικές και αρχαιολογικές διατάξεις. Τέλος θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν μεταβάλλει το όραμα της εταιρείας για την ανάπτυξη ενός μοναδικού, πράσινου και ήπιου τουριστικού συγκροτήματος στην Πάρο».

Θα επανυποβάλει το σχέδιο με διευκρινίσεις επί των ζητημάτων που έθεσε το ΣτΕ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εταιρεία εσφαλμένα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι το ΣτΕ «διατύπωσε γνώμη», καθώς ο προδικαστικός έλεγχος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου επί των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων δεν είναι γνωμοδοτικός (δηλαδή το προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να προωθηθεί προς υπογραφή όταν το ΣτΕ κρίνει ότι «δεν αιτιολογείται νομίμως», όπως στην προκειμένη περίπτωση). Επιπλέον, το ΣτΕ δεν ζήτησε επιμέρους διορθώσεις, αλλά (όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 21.6.2023) απέρριψε το σχέδιο στο σύνολό του. Το κύριο επιχείρημα που έθεσε είναι ότι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν είναι τεκμηριωμένο σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια μεγάλης έκτασης παρέκκλιση (στις χρήσης γης και στους όρους δόμησης) σε μια σχεδόν αδόμητη περιοχή ενός τουριστικά πολύ ανεπτυγμένου νησιού.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο μάλιστα έκανε σαφή αναφορά σε «ευπαθή περιοχή μικρής νήσου», ζητώντας εις βάθος μελέτη («επιστημονική συστηματική μελέτη»). Επισήμανε, τέλος, ότι η πολιτεία πρέπει αυτοτελώς να μελετήσει τη φέρουσα ικανότητα της Πάρου και όχι απλώς να δεχθεί τη μελέτη φέρουσας ικανότητας που εκπόνησε ο επενδυτής (κάτι που προφανώς είναι εκτός του ελέγχου της ΕΚΤΕΡ και απαιτεί μελέτη σε βάθος της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο κυκλαδίτικο νησί).

Το επενδυτικό σχέδιο της τεχνικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ αφορά έκταση 327 στρεμμάτων στη χερσόνησο Αη Γιάννη Δέτη στις Κολυμπήθρες της Πάρου. Προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος που περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τουριστικό χωριό, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικές χρήσεις και άλλα. Μάλιστα το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο συγχρηματοδοτεί δάνειο 42,6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή