Διατήρηση «καλαθιού του νοικοκυριού» εξετάζει το υπ. Ανάπτυξης

Διατήρηση «καλαθιού του νοικοκυριού» εξετάζει το υπ. Ανάπτυξης

«Αμεση προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του εισαγόμενου, κατά κύριο λόγο, πληθωρισμού», τόνισε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια στο μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» άφησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά την τελετή παραλαβής του σχετικού χαρτοφυλακίου, παραπέμποντας, ωστόσο, στις ανακοινώσεις που θα κάνει αύριο ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. «Αμεση προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του εισαγόμενου κατά κύριο λόγο πληθωρισμού. Το καλάθι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό. Αυτό θα το συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζεται ότι τόσο το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» όσο και αυτό του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους παύουν να ισχύουν στις 30 Ιουνίου, με τις συμμετέχουσες στο πρώτο μέτρο αλυσίδες σούπερ μάρκετ να έχουν υποχρέωση αποστολής τιμών τελευταία φορά, σήμερα 28 Ιουνίου. Σε περίπτωση συνέχισης, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: πρώτον, να διακοπεί αναγκαστικά μετά τις 30 Ιουνίου και να επανανομοθετηθεί όταν συγκροτηθεί η νέα Βουλή και υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Δεύτερον, να συνεχιστεί ατύπως έτσι ώστε όταν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ. Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, θα υπάρξουν οι σχετικές οδηγίες τόσο προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου όσο και προς τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.

Αλλη βασική προτεραιότητα που έθεσε ο κ. Σκρέκας είναι η διευκόλυνση του επιχειρείν, μέσα από την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι αρμοδιότητες για τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και για τις στρατηγικές επενδύσεις παραμένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο νέος υπουργός σημείωσε την ανάγκη να δοθούν ακόμη περισσότερα χρήματα για την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βιομηχανία και την περαιτέρω μεγέθυνσή της, ως βασικού πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο κ. Σκρέκας, αν και υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε γνώριμα λημέρια, καθώς είχε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης για λίγους μήνες στα τέλη του 2014, όταν η χώρα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, είπε χαρακτηριστικά: «Πάντα οι προκλήσεις είναι μεγάλες και πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα. Η χώρα βρίσκεται σε δρόμο ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν πρέπει να συμβαίνει μόνο δύο χρόνια. Εάν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο θα πρέπει να μεγεθύνεται κάθε χρόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT