Μαστίγιο και καρότο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μαστίγιο και καρότο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πρώτα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, μετά μείωση τεκμηρίων, τέλους επιτηδεύματος - Το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο στο πρώτο νομοσχέδιο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λογική του «καρότου και μαστιγίου» θα κινηθεί η κυβέρνηση στις φοροελαφρύνσεις, αφήνοντας για αργότερα και υπό την προϋπόθεση της μείωσης της φοροδιαφυγής την ψήφιση όσων ρυθμίσεων προβλέπεται να εφαρμοστούν το 2025, με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Ετσι, το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της κατάργησης σταδιακά του τέλους επιτηδεύματος και των τεκμηρίων.

Σημειώνεται ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ανέφεραν ότι το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά 20% το 2025, άλλο 30% το 2026 και θα καταργηθεί πλήρως το 2027, οπότε και το κόστος θα φτάσει τα 447 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, για τα τεκμήρια προβλέπεται μείωση από το 2025 μεσοσταθμικά κατά 30% με κόστος 8 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, πρώτα θα εφαρμοστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μετά οι ελαφρύνσεις.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στέλνει ένα σήμα στο εσωτερικό ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά παράλληλα διαμηνύει και στο εξωτερικό ότι θα κινηθεί με προσοχή στα δημοσιονομικά. Αυτό έχει τη σημασία του ενόψει επενδυτικής βαθμίδας.

«Πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώνονται πια νομοθετικά οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές, που αφορούν το επόμενο έτος, το 2024», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και το οικονομικό επιτελείο. «Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών και το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί, όπως είπα, πριν από τις αρχές Αυγούστου».

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να πει περισσότερα, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση στέλνει ένα σήμα στο εσωτερικό ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Τα μέτρα του 2024

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο πρώτο αυτό νομοσχέδιο σχεδιάζεται να ενταχθούν οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα ισχύσει από το 2025 και θα έχει κόστος 500 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

Το μισθολόγιο θα προβλέπει αυξήσεις κατά μέσον όρο 4%, αλλά οι χαμηλόμισθοί αναμένεται να ξεπεράσουν το 10%, ενώ οι υψηλόμισθοι θα κινηθούν στο 2%-3% συν τα επιδόματα ευθύνης, που θα αυξηθούν, όπως και τα επιδόματα για παιδιά.

Επίσης, στο πρώτο νομοσχέδιο θα ενταχθεί πιθανώς και η ρύθμιση για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης η ρύθμιση για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Χατζηδάκη και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, οι δύο υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού, ο πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία «για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους θέλουμε να πετύχουμε, που αποτελούν κεντρικό στόχο της οικονομικής μας πολιτικής έτσι ώστε να κάνουμε πράξη την ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη».

Επίσης, δήλωσε αισιόδοξος «για τη σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο το οποίο θα είναι πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο.Και είμαστε, βέβαια, απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη θα έχει τελικά αντίκτυπο, ουσιαστικό αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων, πρωτίστως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι με την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας πριν από τον Αύγουστο «δίνουμε μια απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε και πάλι πιστοί στον δρόμο που είχαμε ανοίξει. Λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή