Ανεβάζει ταχύτητα παγκοσμίως το 5G το 2023

Ανεβάζει ταχύτητα παγκοσμίως το 5G το 2023

Μέχρι τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι ο πλανήτης θα ξεπεράσει το ορόσημο του 1,5 δισ. συνδρομών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτητα συνεχίζει να ανεβάζει το Διαδίκτυο παγκοσμίως, με τους χρήστες να εισέρχονται σταδιακά στην εποχή του 5G. Μέχρι τα τέλη του 2023 εκτιμάται ότι ο πλανήτης θα ξεπεράσει το ορόσημο του 1,5 δισ. συνδρομών 5G, με τους συνδρομητές να αυξάνονται σε κάθε περιοχή του κόσμου. Μάλιστα, εντός της προσεχούς πενταετίας αναμένεται η τεχνολογία 5G να μετράει 4,6 δισ. συνδρομές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι έως τα τέλη του 2028 το ήμισυ όλων των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα περνάει μέσα από δίκτυα 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών. Σύμφωνα με το «Ericsson Mobility Report» (Ιούνιος 2023), οι συνδρομές 5G αυξάνονται σε κάθε περιοχή παγκοσμίως, όπως και η διεθνής κίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με τη μηνιαία μέση χρήση ανά smartphone να υπερβαίνει τα 20 GB μέχρι τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή η τεχνολογία 4G, αν και παραμένει κραταιά, βρίσκεται σε πτωτική πορεία: το 1ο τρίμηνο του 2023 προστέθηκαν στην παγκόσμια συνδρομητική βάση 59 εκατ. συνδρομές 4G, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 5,2 δισ. Ωστόσο, οι συνδέσεις σε δίκτυα 4G θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2023, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τις συνδρομές στα 3,8 δισ. έως τα τέλη του 2028, καθώς οι συνδρομητές θα μεταπηδούν σταδιακά σε συμβόλαια 5G. Ως ατμομηχανή για την παγκόσμια αγορά του 5G λειτουργεί η Ινδία, η οποία είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για το 5G παγκοσμίως. Οπως εκτιμούν μάλιστα οι αναλυτές, με ορίζοντα το 2028, το 57% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα θα είναι σε 5G. Στην εμπροσθοφυλακή των χωρών στο 5G βρίσκεται και η Βόρεια Αμερική, όπου ήδη η διείσδυση υπολογίζεται στο 41%.

«Η παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G έχει ξεπεράσει το 1 δισ. συνδρομές, αύξηση που συνοδεύεται από άνοδο των εσόδων για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών σε κορυφαίες αγορές για το 5G», αναφέρει η Ericsson. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν ότι η αύξηση των συνδρομών σε δίκτυα 5G συνοδεύεται από αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, η εισαγωγή των υπηρεσιών 5G στις 20 κορυφαίες αγορές του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων κατά 7%, τάση που δείχνει την αυξανόμενη αξία του 5G προς όφελος τόσο των χρηστών όσο και των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι περίπου 240 φορείς έχουν λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες 5G σε παγκόσμιο επίπεδο και περίπου 35 έχουν αναπτύξει ή λανσάρει αυτόνομο 5G.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή