Πορτογαλία: Αποκλείει τις κινεζικές εταιρείες από τα δικτύα 5G

Πορτογαλία: Αποκλείει τις κινεζικές εταιρείες από τα δικτύα 5G

Χθες, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να αποκλείσουν, για λόγους ασφαλείας, τις κινεζικές εταιρείες προμήθειας τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών Huawei και ZTE.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες παροχής εξοπλισμού 5G, σύμφωνα με σχετική σύσταση των Βρυξελλών, προκειμένου να θωρακιστεί «η ασφάλεια» και η «εθνική κυριαρχία», δήλωσε σήμερα ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο.

«Είναι μια απόφαση αυστηρά τεχνική η οποία βασίζεται σε τεχνικά κριτήρια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa.

Χθες, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ζήτησε από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκλείσουν, για λόγους ασφαλείας, τις κινεζικές εταιρείες προμήθειας τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών Huawei και ZTE.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, που έχουν ήδη λάβει σχετικά μέτρα αποκλεισμού των κινεζικών εταιρειών από την ανάπτυξη των εγχώριων/εθνικών δικτύων 5G, οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς την προσέγγιση που θα υιοθετήσουν.

Μετά την οικονομική κρίση του 2011, η Πορτογαλία έγινε μια από τις πιο δεκτικές ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις κινεζικές επενδύσεις. Και τον Δεκέμβριο του 2018, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας.

Ωστόσο το ανώτερο συμβούλιο κυβερνοασφάλειας, συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, εξέδωσε γνωμοδότηση στα τέλη Μαΐου σύμφωνα με την οποία η χρήση εξοπλισμού παρόχων από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΟΣΑ συνιστά «υψηλό κίνδυνο» για την ασφάλεια της χώρας.

Χωρίς να κατονομάσει τους Κινέζους παρόχους, η σύσταση αυτή άνοιξε τον δρόμο για τον αποκλεισμό τους.

Ο πορτογαλικός πάροχος τηλεπικοινωνιών MEO, θυγατρική του ομίλου Altice που δεσμεύτηκε πριν από πέντε χρόνια να συνεργαστεί με την Huawei για να επιταχύνει την ανάπτυξη του 5G στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε τελικά τον περασμένο Απρίλιο ότι επέλεξε τον φινλανδικό όμιλο Nokia για να αναπτύξει το δίκτυό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή