Παρέμβαση για τα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πελοπόννησο

Παρέμβαση για τα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πελοπόννησο

Η ΡΑΑΕΥ καλεί τον ΔΕΔΔΗΕ να δώσει εξηγήσεις για τον προβληματικό διαγωνισμό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις για τον προβληματικό διαγωνισμό εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων (έως 400 κιλοβάτ) στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου καλείται να δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΑΕΥ.

Η αρμόδια Αρχή, που παρενέβη στο ζήτημα έπειτα από πλήθος καταγγελιών από επενδυτές, είχε προχωρήσει σε αναστολή της διαδικασίας απόδοσης όρων σύνδεσης και ανέθεσε σε εμπειρογνώμονα να διερευνήσει τις καταγγελίες. Το πόρισμα που παραδόθηκε στη ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ευρήματα που χρήζουν διευκρινίσεων από πλευράς του διαχειριστή, τις οποίες και θα κληθεί να δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Το σχετικό κείμενο που θα αποσταλεί στον ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών της ΡΑΑΕΥ.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας κλήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ να διερευνήσει κατά πόσον υπήρξαν ολιγωρίες και αστοχίες από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ στον διαγωνισμό που διενήργησε τον περασμένο Οκτώβριο για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στο σύστημα της Πελοποννήσου, όπως και σε αυτό της Κρήτης, όπου υπήρξαν αντίστοιχες καταγγελίες. Η ζήτηση για οριστικούς όρους σύνδεσης έργων έως 400 κιλοβάτ στο σύστημα της Πελοποννήσου ήταν υψηλή λόγω της περιορισμένης διαθέσιμης δυναμικότητας του δικτύου (86 MW) και η υποβολή των αιτήσεων έγινε βάσει χρονικής προτεραιότητας (δηλαδή όποιος προλάβει πρώτος). Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίαζε προβλήματα που οδήγησαν σε νόθευση ανταγωνισμού και κατοχύρωση διαθέσιμης ισχύος από αυτούς οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις «τρύπες» που εντοπίστηκαν. Ειδικά στην περίπτωση της Κρήτης οι καταγγελίες έκαναν λόγο και για παράνομη χρήση συστημάτων (λογισμικών) που υπέβαλλαν αιτήσεις σε χρόνο που είναι αδύνατο να πετύχει φυσικό πρόσωπο.

Από τις διευκρινίσεις που θα δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ θα εξαρτηθεί εάν τελικά ο διαγωνισμός της Πελοποννήσου θα κηρυχθεί άγονος δικαιώνοντας τους καταγγέλλοντες. Η τύχη του αντίστοιχου επίμαχου διαγωνισμού της Κρήτης θα κριθεί με την ολοκλήρωση του σχετικού πορίσματος από τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα που προσέλαβε η ΡΑΕ.

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, πάντως, δεν αρνούνται ότι υπήρξε απόρριψη αιτημάτων στον διαγωνισμό της Πελοποννήσου, γεγονός που αποδίδουν όμως στην εξάντληση της περιορισμένης διαθέσιμης ισχύος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT