Η προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα δεν είναι εύκολη

Η προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα δεν είναι εύκολη

Στις αρχές του 2021, όταν επιβεβαιώθηκε ο διορισμός της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μίλησε με σκληρούς τόνους για την Κίνα χαρακτηρίζοντάς την ως τον σημαντικότερο στρατηγικό ανταγωνιστή της Αμερικής

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2021, όταν επιβεβαιώθηκε ο διορισμός της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μίλησε με σκληρούς τόνους για την Κίνα χαρακτηρίζοντάς την ως τον σημαντικότερο στρατηγικό ανταγωνιστή της Αμερικής. Δεσμεύθηκε πως θα πολεμήσει τις «καταχρηστικές, αθέμιτες και παράνομες πρακτικές της» που, όπως δήλωσε, πλήττουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στις ΗΠΑ.

Εκτοτε η κ. Γέλεν αποτελεί τη φωνή της μετριοπάθειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν και υποστηρίζει τον οικονομικό πραγματισμό σε μια συγκυρία που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πληθωρισμό και αναιμική ανάπτυξη. Εχει επικρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, έχει ζητήσει αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες της Αμερικής και έχει αναγνωρίσει πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Η Τζ. Γέλεν μπορεί να είναι η φωνή της μετριοπάθειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά η επίσκεψη στο Πεκίνο έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Υποστηρίζει, όμως, παράλληλα τη διατήρηση οικονομικών δεσμών με την Κίνα, είναι εναντίον των δασμών και έχει ζητήσει σύνεση όσον αφορά τους περιορισμούς στις επενδύσεις στην Κίνα. Προσφάτως προειδοποίησε πως η αποσύνδεση των δύο οικονομιών θα ήταν «ολέθρια». Στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα, την πρώτη υπό την ιδιότητα της υπουργού Οικονομικών, θα προσπαθήσει να προωθήσει αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και θα βιώσει τη δυσκολότερη δοκιμασία της οικονομικής διπλωματίας, καθώς θα προσπαθεί παράλληλα να χαλαρώσει την ένταση που επί χρόνια έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Το δύσκολο για την κ. Γέλεν θα είναι να πείσει τους Κινέζους αξιωματούχους ότι τα μέτρα με τα οποία εμποδίζει η Ουάσιγκτον την πρόσβαση της Κίνας σε ευαίσθητες τεχνολογίες, όπως οι μικροεπεξεργαστές, δεν έχουν στόχο να πλήξουν την κινεζική οικονομία. Δεν πρόκειται να είναι εύκολο, καθώς οι δύο χώρες εξακολουθούν να επιβάλλουν νέους περιορισμούς στο εμπόριο και στις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει πολλούς νέους περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα. Στις συναντήσεις της με Κινέζους αξιωματούχους θα πρέπει να πείσει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να μειώσει την εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από την Κίνα και να ενισχύσει την παραγωγή της σε κρίσιμες πρώτες ύλες δεν αποτελούν εναρκτήριο λάκτισμα ενός ευρύτερου οικονομικού πολέμου. Η Κίνα εξακολουθεί να έχει στα χέρια της αμερικανικό χρέος ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολ. και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αμερικής, που σημαίνει πως οποιαδήποτε ρήξη στις διμερείς σχέσεις μπορεί να είναι καταστροφή για τις δύο χώρες και για την παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή