Η Γέλεν δηλώνει «ανήσυχη» για τους νέους περιορισμούς στις κινεζικές εξαγωγές

Η Γέλεν δηλώνει «ανήσυχη» για τους νέους περιορισμούς στις κινεζικές εξαγωγές

«Ανήσυχη» για τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ξεκίνησε την Παρασκευή τετραήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, απευθύνοντας κάλεσμα στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της αγοράς της.

Προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα αντιδράσουν σε τυχόν «αθέμιτες οικονομικές πρακτικές».

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της εξέφρασε ανησυχία για τους ελέγχους στις εξαγωγές που ανακοίνωσε το Πεκίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από την 1η Αυγούστου, οι εταιρείες στην Κίνα που θέλουν να εξάγουν δύο μέταλλα τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδειες.

«Αξιολογούμε ακόμη τον αντίκτυπο αυτών των πρωτοβουλιών, οι οποίες μας υπενθυμίζουν πάντως τη σημασία οικοδόμησης ανθεκτικών και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός.

Η Γέλεν επανέλαβε παράλληλα ότι επιδιώκει υγιή οικονομικό ανταγωνισμό και συνεργασία και όχι αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Προέβη στα παραπάνω σχόλια στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και έπειτα από πρωινή συνάντηση με τον πρώην τσάρο της κινεζικής οικονομίας Λιου Χε, στενό έμπιστο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αργότερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Κιανγκ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει από την πλευρά της μέτρα με στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών τεχνολογικών δυνατοτήτων και τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε προηγμένη τεχνολογία.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται σαρωτικοί έλεγχοι εξαγωγών που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο και περιορίζουν τη δυνατότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων να πωλούν στην Κίνα προηγμένους υπολογιστικούς ημιαγωγούς και συναφή κατασκευαστικό εξοπλισμό.

Αποκλιμάκωση εντάσεων

Παρά τους υψηλούς τόνους σχετικά με εμπορικά ζητήματα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας των τσιπ, το ταξίδι της Γέλεν εντάσσεται στο πλαίσιο επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων με στόχο την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Η ένταση κορυφώθηκε μετά την κατάρριψη από τον αμερικανικό στρατό κινεζικού «μπαλονιού» που εκτελούσε πτήση πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα και συμφώνησε με τον Σι ότι η αμοιβαία αντιπαλότητα δεν πρέπει να εκτραπεί σε σύγκρουση, ενώ ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για το κλίμα Τζον Κέρι αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η αμερικανική διπλωματική ώθηση έρχεται πριν από πιθανό «τετ α τετ» του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Σι τον Σεπτέμβριο, στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί ή στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή