Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ μπαίνουν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ μπαίνουν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών

Δεν θα μείνουμε άπραγοι σε κινδύνους πληθωρισμού, προειδοποιεί η Λαγκάρντ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει εάν δει να αυξάνονται ταυτόχρονα τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί των επιχειρήσεων, δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα La Provence, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη «δουλειά να κάνουν» για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Οι αξιωματούχοι θέλουν να μάθουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση των κερδών τους προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων τους, «ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση – στα περιθώρια και στους μισθούς», είπε η κ. Λαγκάρντ. «Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι οι περισσότεροι δείκτες των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων έχουν αρχίσει να αμβλύνονται, σε μια ένδειξη ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει αντίκτυπο. Σε ομιλία του στο King’s College του Λονδίνου, ο Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε: «Ενώ οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, οι περισσότεροι δείκτες έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κάποια σημάδια άμβλυνσης».

Τα επιτόκια

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο, η δουλειά της ΕΚΤ «δεν έχει ακόμη τελειώσει». «Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, και ιδίως το κόστος εργασίας, πρέπει να παρακολουθούνται στενά, καθώς αποτελούν πλέον σημαντικό παράγοντα του συνολικού πληθωρισμού», είπε.

Τα σχόλια αυτά γίνονται ενόψει της απόφασης που θα πάρει η ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου, όταν θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι policymakers συζητούν εάν θα πρέπει να αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνάντησή τους, τον Σεπτέμβριο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αύξηση πέρα από αυτόν τον μήνα «θα ήταν έκπληξη».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίασή της τον περασμένο χρόνο και υποσχέθηκε νέα αύξηση αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σταματήσει την αυστηροποίηση της πολιτικής έως ότου δει αξιοσημείωτη ανάκαμψη στις προοπτικές του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δεν μετράει το ασταθές κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Τα υψηλότερα κέρδη ευθύνονται για το 45% των αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη από τις αρχές του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, λέει το ΔΝΤ.

Ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος θεωρείται, όπως σημειώνει το Reuters, «περιστέρι» στο 26μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είπε ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα καθοριστεί από τα δεδομένα και ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θα είναι οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούνται.

«Τον Ιούλιο λίγο-πολύ θα έχουμε 0,25 μονάδες βάσης (αύξηση) αλλά τον Σεπτέμβριο είμαι αγνωστικιστής, μπορεί να είμαι, ίσως όχι», είπε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

«Αλλά δεν θα έβλεπα περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο καθώς η οικονομία αναπτύσσεται τώρα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Θα εκπλαγώ αν έχουμε περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο».

Ολα δείχνουν ότι η συζήτηση γύρω από τον πληθωρισμό στην Ευρώπη βάζει πλέον στο κάδρο τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, οι οποίες κατηγορούνται για το λεγόμενο «greedflation», δηλαδή για το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκαν τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, στις τιμές των πρώτων υλών και στο εργατικό κόστος για να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους.

Τους τελευταίους μήνες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τα υψηλότερα κέρδη έχουν οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Τελευταία, διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ δείχνουν να στηρίζουν αυτή την άποψη.

Το ΔΝΤ υπολόγισε ότι τα υψηλότερα κέρδη ευθύνονται για το 45% των αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη από τις αρχές του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, με τους μισθούς να ευθύνονται μόνο για το 25%. Το υπόλοιπο ποσοστό οφείλεται στο αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών ενέργειας, τροφίμων και άλλων αγαθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT