Ανοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ – Κίνας

Ανοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ – Κίνας

Η διήμερη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, με αξιωματούχους του Πεκίνου προσέφερε στις ΗΠΑ και την Κίνα έναν τρόπο να περιορίσουν τη ζημιά που προκαλεί στις οικονομίες τους η μεταξύ τους εντεινόμενη αντιπαλότητα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διήμερη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, με αξιωματούχους του Πεκίνου προσέφερε στις ΗΠΑ και την Κίνα έναν τρόπο να περιορίσουν τη ζημιά που προκαλεί στις οικονομίες τους η μεταξύ τους εντεινόμενη αντιπαλότητα. Στις 10ωρες συναντήσεις της, η κ. Γέλεν προσπάθησε να πείσει το καινούργιο οικονομικό επιτελείο της Κίνας ότι οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να διασφαλίσουν «οικονομικό πλεονέκτημα» έναντι της χώρας τους. Κι ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αυξάνει τους περιορισμούς σε καίριας σημασίας εξαγωγές και σχεδιάζει περιορισμούς στις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό, η κ. Γέλεν υπογράμμισε πως τα μέτρα αυτά είναι «στοχευμένα» και έχουν σχεδιαστεί για να περιφρουρήσουν την εθνική ασφάλεια. «Καμία επίσκεψη δεν θα λύσει τα προβλήματά μας εν μια νυκτί», τόνισε η κ. Γέλεν από το Πεκίνο και προσέθεσε ότι «εκτιμώ όμως ότι αυτό το ταξίδι θα βοηθήσει να οικοδομήσουμε έναν ανθεκτικό και παραγωγικό δίαυλο επικοινωνίας με το νέο οικονομικό επιτελείο της Κίνας».

Οι Κινέζοι ζήτησαν από τις ΗΠΑ να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες τους για τις οικονομικές κυρώσεις και την προσπάθεια ανάσχεσης της Κίνας. Επανέλαβαν, άλλωστε, την ανησυχία τους για θέματα όπως οι δασμοί, οι έλεγχοι στις εξαγωγές και η απαγόρευση στις εισαγωγές προϊόντων από την πόλη Σινγιάνκ. Οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές μπορεί να οδηγούν σε απαγόρευση ορισμένων επενδύσεων στην Κίνα όταν αυτές αφορούν μικροεπεξεργαστές, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική υπολογιστική. «Είμαι βέβαιη ότι θα παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις μας», τόνισε η κ. Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε ότι θέλει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, «ώστε να μπορούν να διατυπώσουν τι τους ανησυχεί και να μπορούμε να τους εξηγήσουμε και πιθανώς να αντιδράσουμε στις ανεπιθύμητες επιπτώσεις των πράξεών μας».

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων της Τζάνετ Γέλεν με αξιωματούχους του Πεκίνου.

Οι δηλώσεις αυτές της κ. Γέλεν υποδήλωναν ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να λάβει υπόψη τις θέσεις του Πεκίνου στην εφαρμογή ή τον σχεδιασμό μέτρων εναντίον της Κίνας. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών επανειλημμένως υπογράμμισε πως οι στενές και ευρύτατες διμερείς σχέσεις είναι σημαντικές, ώστε να μπορούν οι δύο χώρες να διασφαλίσουν ότι «οι επιχειρήσεις κατανοούν ότι υπάρχει ευρύ φάσμα οικονομικών δοσοληψιών, που δεν αμφισβητούνται από καμία εκ των δύο πλευρών». Το μήνυμα της κ. Γέλεν ίσως καθησυχάσει κάπως τους συμμάχους των ΗΠΑ, που έχουν ανησυχήσει πως ίσως η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να διχοτομήσει την παγκόσμια οικονομία ανάμεσα σε ένα αμερικανικό και ένα κινεζικό μέτωπο. Από πλευράς της ευρύτερης παγκόσμιας κοινότητας, η επίσκεψη Γέλεν λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, δίνει την αίσθηση μιας υπεύθυνης προσέγγισης, καθώς πολλές χώρες αρνούνται να επιλέξουν στρατόπεδο στον νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επισπεύσει τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν την επιρροή τους στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο. Η κ. Γέλεν θα έχει σύντομα την ευκαιρία να αναφερθεί στον νέο δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε με την Κίνα, όταν θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών του G20 στην Ινδία. Στις δηλώσεις της μίλησε με έναν νέο όρο για να περιγράψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις σε άλλα μέρη εκτός Κίνας. «Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τις επενδύσεις μας, όχι να αποσυνδεθούμε από την Κίνα», τόνισε η κ. Γέλεν το Σάββατο και την επόμενη ημέρα δήλωσε πως είχε ακούσει τους Κινέζους ομολόγους της να εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποσύνδεση των δύο οικονομιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή