Η εκτίναξη ενοικίων οδηγεί στη συγκατοίκηση

Η εκτίναξη ενοικίων οδηγεί στη συγκατοίκηση

Μονόδρομος για πολλούς νέους, φοιτητές και εργένηδες που θέλουν να μοιραστούν τα πανάκριβα πλέον έξοδα διαμονής

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή στην επιλογή της συγκατοίκησης έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν αρκετοί νέοι, φοιτητές και εργένηδες προκειμένου να μειώσουν το κόστος της διαμονής, που για πολλούς αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που πολλοί φοιτητές θα κληθούν να αναζητήσουν κατοικία για τη φιλοξενία τους, η λύση της συγκατοίκησης φαντάζει ιδανική, καθώς ο επιμερισμός των εξόδων αποτελεί σημαντικό δέλεαρ.

Oπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δομίνικος Πρίτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής πλατφόρμας MyRoomie app, «παρότι στο εξωτερικό η συγκατοίκηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό, παρότι, όπως διαπιστώνουμε, υπάρχει η σχετική ζήτηση. Οι λόγοι για την αύξηση του ενδιαφέροντος είναι κατά βάση οικονομικοί», σημειώνει ο κ. Πρίτης. Η ψηφιακή πλατφόρμα επιχειρεί να «παντρέψει» τη ζήτηση από όσους ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση με την προσφορά από όσους μένουν σε κάποιο ακίνητο κι επιθυμούν να βρουν συγκάτοικο για να μοιραστούν τα έξοδα.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίτη, παρά τον βραχύ βίο της πλατφόρμας, μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 5.100 εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ φιλοξενεί 1.500 αγγελίες ακινήτων. Παράλληλα, αυτήν την περίοδο η πλατφόρμα επιχειρεί να ενισχύσει την προσφορά ακινήτων μέσω της συνεργασίας με μεσιτικά γραφεία. Μέχρι στιγμής έχουν oλοκληρωθεί 90 συμφωνίες συγκατοίκησης μέσω της πλατφόρμας, δηλαδή συνολικά 180 άνθρωποι έχουν κατορθώσει να βρουν συγκάτοικο. Το MyRoomie λειτουργεί στην Ελλάδα και στην Πολωνία και σχεδιάζει την επέκτασή του σε εννέα ακόμη χώρες της Ευρώπης.

Ο Γιάννης Π. Γ., 39 ετών, προγραμματιστής, συγκατοίκησε σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια για ένα χρόνο, την περίοδο 2021-2022. Οπως αναφέρει, «η εμπειρία ήταν ευχάριστη, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να υπήρξαν. Επειδή είχαμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα και ασχολούμασταν με κοινά projects, ήταν και μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους που πέρασα. Το βασικό μας πρόβλημα ήταν ότι ο χώρος ήταν πολύ μικρός για τις ανάγκες μας, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές μικροσυγκρούσεις για τελείως ασήμαντα πράγματα».

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές ενοικίων αυξήθηκαν κατά 10,4% το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με τη Eurostat, κατά τη διάρκεια του 12μήνου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 10,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση που καταγράφεται από το 2008. Ταυτόχρονα, παρότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει πολύ υψηλή και αυξάνει αντιστοίχως και το κόστος ζωής.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δυσκολέψουν πολλούς φοιτητές και τις οικογένειές τους στο να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Οπως αναφέρει ο κ. Πρίτης, «οι φοιτητές στρέφονται όλο και περισσότερο στη συγκατοίκηση, η οποία περιλαμβάνει την ενοικίαση ακινήτου με άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους του ενοικίου, καθώς το συνολικό ενοίκιο διαιρείται μεταξύ των συγκατοίκων. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που νοικιάζει διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην Αθήνα, μόνος του θα πλήρωνε περίπου 800 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, αν συγκατοικούσε με άλλους δύο φοιτητές, θα μπορούσαν ο καθένας να πληρώνει περίπου 267 ευρώ τον μήνα».

Αξίζει να σημειωθεί κι ένας άλλος παράγοντας, που αφορά τις τιμές των ενοικίων ανάλογα με την επιφάνεια του διαμερίσματος. Οπως έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των διαμερισμάτων μικρής επιφανείας, π.χ. γκαρσονιέρες και στούντιο, είναι δυσανάλογα υψηλές συγκριτικά με εκείνες των μεγαλύτερης επιφανείας ακινήτων. Για παράδειγμα, ένα στούντιο στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να κοστίζει αρκετά πάνω από 10 ευρώ/τ.μ. (π.χ. 13-15 ευρώ/τ.μ.), τη στιγμή που ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, πέραν της άνεσης, εκμισθώνεται αντί π.χ. 8 ευρώ/τ.μ. στην ίδια περιοχή. Ετσι, μέσω της συγκατοίκησης, το τελικό ποσό ενδέχεται να είναι αρκετά φθηνότερο για τους ενοικιαστές. Μια γκαρσονιέρα μπορεί να κοστίζει π.χ. 450 ευρώ για τον ενοικιαστή, ενώ το μεγαλύτερο διαμέρισμα με συγκάτοικο να στοιχίζει ακόμη και 300-350 ευρώ για τον καθένα.

Με δεδομένο ότι η ασφάλεια είναι ένας από τους βασικούς λόγους που εμποδίζει κάποιον να επιλέξει συγκάτοικο, η πλατφόρμα πραγματοποιεί σειρά ελέγχων και συνεντεύξεων με τους χρήστες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής χρήση της πλατφόρμας τόσο σε επίπεδο επεξεργασίας ιδιωτικών δεδομένων όσο και σε επίπεδο χρηστών. Δεν υπάρχουν ανώνυμα ή ψευδώνυμα προφίλ και όλοι οι χρήστες και οι αγγελίες περνούν από αντίστοιχο έλεγχο, ο οποίος βελτιώνεται διαρκώς. Επίσης, η πλατφόρμα προσφέρει ένα Plus πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πρόσθετες λειτουργίες, όπως δυνατότητα πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα του υποψήφιου συγκατοίκου, καθώς και προβεβλημένες αγγελίες. Η σχετική υπηρεσία είναι δωρεάν για τους φοιτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή