Υπερδύναμη στις μπαταρίες με σερί εξαγορών η Sunlight

Υπερδύναμη στις μπαταρίες με σερί εξαγορών η Sunlight

H αλματώδης μεγέθυνση και το νέο deal με τη γερμανική Triathlon

7' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σκάκι κάθε πιόνι έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Ο παίκτης που είναι σε θέση να γνωρίζει τη μοναδική αξία κάθε πιονιού, λαμβάνει τις ορθότερες στρατηγικά αποφάσεις και συνήθως κερδίζει. Τη βασική αυτή αρχή του σκακιού φαίνεται πως γνωρίζει άριστα ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, ιδρυτής του διαφοροποιημένου ομίλου Olympia και βασικός μέτοχος της Sunlight, της βιομηχανίας που έχει καταφέρει, μέσω προσεκτικών κινήσεων, να καταστεί υπερδύναμη στον τομέα της παραγωγής μπαταρίας. Μία από αυτές περιλαμβάνει την πρόσφατη απόκτηση του 51% της Triathlon από τη γερμανική Geraer. Πρόκειται για γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει και συναρμολογεί μπαταρίες για την ενδοεφοδιαστική αλυσίδα και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, και δημιουργεί προϊόντα για σειρά βιομηχανικών οχημάτων, όπως περονοφόρα, παλετοφόρα και ανυψωτικά, για κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού (σημ.: δημιουργούν επιμέρους ανταλλακτικά και εξοπλισμό). Η Sunlight είχε αποκτήσει, αρχές της χρονιάς, το 49% της Triathlon, ελέγχοντας πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής. Κατά τη χρήση του 2022, η Triathlon, που απασχολεί περισσότερους από 1.100 υπαλλήλους, εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξεως των 625 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) περίπου 39 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, όταν η Triathlon ενοποιηθεί πλήρως στη Sunlight, η ελληνική εταιρεία, που κατέγραψε πέρυσι τζίρο 416 εκατ. ευρώ, θα εμφανίσει κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξαγορά είναι μία από τις δεκάδες που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια η Sunlight, η οποία ξεχωρίζει και για το πολυεθνικό προφίλ του διοικητικού της συμβουλίου. Από τα έξι μέλη, μόλις δύο είναι Ελληνες, ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπρος Μπίσαλας και ο Γιώργος Τσουράπας που κατέχει τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους. Από το 2022 το Δ.Σ. έχει ενισχυθεί με τρεις εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες του διεθνούς επιχειρείν, τον Αμερικανό Γκόρντον Ρίσκε, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής πολυεθνικής Kion Group που αναπτύσσει λύσεις για τον κλάδο των logistics. Τον Ολλανδό Μισέλ Γκοφάρτ που έχει θητεύσει σε εταιρείες-κολοσσούς, όπως η AOC & ChemicaInvest, η Philips Electronics και η Alvarez & Marsal, και τον Γερμανό δρα Πίτερ Λαμπ που έχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. To διοικητικό συμβούλιο της Sunlight έχει ενισχυθεί και με τον Αμερικανό Francis Wang, διευθύνοντα σύμβουλο της Nanograf που έχει αναπτύξει τη δική της τεχνολογία, η οποία καθιστά περισσότερο αποδοτικές τις μπαταρίες λιθίου, όπως και τον Μάρτιν Χάρτμαν, διευθύνοντα σύμβουλο της εξαγορασθείσας Triathlon.

Μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς, η Sunlight ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στη διεθνή αγορά των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης και κατ’ επέκταση την ενεργειακή μετάβαση. Σήμερα, ο όμιλος που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στον τομέα της μπαταρίας μολύβδου για βιομηχανικές εφαρμογές, διαθέτει 15 εργοστάσια σε Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία) και Αμερική. Στην Ελλάδα δεν διατηρεί μόνο την έδρα του, αλλά εντείνει διαρκώς και τη δραστηριότητά του στη βασική του παραγωγική μονάδα στην Ξάνθη, στο Κιλκίς, όπου βρίσκεται η θυγατρική της Technoform που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Ο όμιλος διαθέτει 15 εργοστάσια σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ εντείνει διαρκώς την παραγωγική του δραστηριότητα και στην Ελλάδα.

Εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι η Sunlight αποτελεί τη μετεξέλιξη του πρώτου εξειδικευμένου καταστήματος πώλησης μπαταριών που ίδρυσε, αρχές του 1980, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη ο Πάνος Γερμανός, γίνεται αντιληπτό ότι ο ρυθμός μεγέθυνσής της είναι αλματώδης. Για τον επιχειρηματία με την πολυσχιδή δράση, που εκτείνεται από τις τηλεπικοινωνίες στο παρελθόν, μέχρι την τεχνολογία και το λιανεμπόριο, ο κλάδος της μπαταρίας αποτελούσε ήδη από το 1977, πολλές δεκαετίες προτού η αποθήκευση ενέργειας καταστεί το ιερό δισκοπότηρο της πράσινης ενέργειας, ένα από τα πλέον αγαπημένα του πεδία. Εχοντας θητεύσει στον τομέα των πωλήσεων, λίγο πριν από τα τέλη του 1980 στην Union Carbide –γνωστή ως Ucar– που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Dow Chemicals από το 2001 και την Duracell, άνοιξε το δικό του κατάστημα στην Μπενάκη. Σε μία πενταετία κατάφερε να δεκαπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων και να διευρύνει τη δραστηριότητά του στις πωλήσεις προς επιχειρήσεις (b2b). Το 1991 εξαγόρασε το βιομηχανικό συγκρότημα Sunlight στην Ξάνθη από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1992 ξεκίνησε την επέκτασή του στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, σε πρώτη φάση στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στα Σκόπια.

Tον Σεπτέμβριο του 2006 αποσχίστηκε ο κλάδος παραγωγής, εμπορίας, πώλησης και συναρμολόγησης μπαταριών, συστημάτων αμυντικής βιομηχανίας και αυτόνομης ενέργειας της «Γερμανός» και εισφέρθηκε, μαζί με τις συμμετοχές της, στην Advent (ενεργειακή εταιρεία) και την ΑΦΗΣ (ανακύκλωση μπαταριών) στη «Συστήματα Sunlight». Η απόσχιση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πώλησης, το 2006, του δικτύου καταστημάτων Γερμανός στην Cosmote. Εκτοτε η Sunlight προχώρησε σε έναν μεγάλο αριθμό εξαγορών εταιρειών του εξωτερικού, όπως αυτή που αφορά το τμήμα κατασκευής φορητών μπαταριών για στρατιωτικές εφαρμογές του γερμανικού εργοστασίου Varta. Λίγο πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, η βιομηχανία είχε καταφέρει να ενταχθεί στο «κλειστό κλαμπ» των κορυφαίων, παγκοσμίως, εταιρειών στους συσσωρευτές υποβρυχίων και τορπιλών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2007 αποτέλεσε την πρώτη μη γερμανική εταιρεία που προμήθευσε το γερμανικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας με συσσωρευτές.

Τέλη του 2019, ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης –του οποίου η παραγωγική δραστηριότητα αποκαταστάθηκε μέσα σε μερικούς μήνες– ιδρύθηκε η Sunlight US, σηματοδοτώντας την επίσημη είσοδο της βιομηχανίας στην αγορά της Αμερικής. Εκεί, η ελληνική πολυεθνική διεκδικεί μερίδιο αγοράς περίπου 20% με χρονικό ορίζοντα το 2027.

1,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στην Κοζάνη

Ο Πάνος Γερμανός και τα ανώτατα στελέχη που διοικούν τη Sunlight διακρίνονται για την ικανότητά τους να «διαβάζουν» τις τάσεις και τις μεγατάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον, πραγματοποιώντας τις κατάλληλες κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα. Ως εκ τούτου, εδώ και τουλάχιστον 15-20 χρόνια έχουν διακρίνει ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, από τον ήλιο και τον άνεμο είναι αλληλένδετη με την αποθήκευση. Ιδίως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που προορίζονται για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας –όχι αποκλειστικά για την αυτοκινητοβιομηχανία– διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία μιας χώρας, στηρίζοντας τη μετάβαση στην ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ. Γι’ αυτό, η εταιρεία έχει καταρτίσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της δικής της τεχνολογίας παραγωγής μπαταριών λιθίου που επιτρέπουν τη δημιουργία περισσότερο αποδοτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και υψηλή ενεργειακή απόδοση. 

Toν στόχο αυτό επιδιώκει να πετύχει η εταιρεία μέσω της πιλοτικής γραμμής παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων που ολοκληρώνει στην Ξάνθη και αποτελεί επένδυση άνω των 120 εκατ. ευρώ. Σήμερα η Sunlight προμηθεύεται τα στοιχεία λιθίου από την Ασία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο και τα συναρμολογεί σε «έξυπνες» μπαταρίες. Η μακροπρόθεσμη όμως στρατηγική του βιομηχανικού ομίλου προβλέπει την καθετοποίηση της παραγωγής στην τεχνολογία λιθίου, κατ’ αντιστοιχία με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος που παράγει. 

Το στοίχημα της καθετοποίησης, όπως έχει εξηγήσει, παλαιότερα, στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας, υπηρετεί η πιλοτική γραμμή της Ξάνθης, που, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε αντίστοιχες επενδύσεις, έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι μια κανονική παραγωγική μονάδα. 

Η βασική της ειδοποιός διαφορά σχετίζεται με το γεγονός ότι δίνει στη Sunlight την επιπλέον ευελιξία, ώστε να έχει περισσότερες δυνατότητες στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου διαφορετικών μεγεθών και αποδόσεων. 

H Sunlight αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στο δυτικό ημισφαίριο που δρομολογεί την παραγωγή στοιχείων λιθίου με τις κατάλληλες προδιαγραφές για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, προσδίδοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα και στην Ελλάδα. Παράλληλα, υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία στην Κοζάνη βιομηχανικού πάρκου στοιχείων για μπαταρίες λιθίου που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η Sunlight διαθέτει σήμερα περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν εργοστάσια, κέντρα αποθήκευσης και διανομής, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και γραφεία πωλήσεων σε 12 χώρες και 3 ηπείρους. 

Αλμα μεγεθών σε 15 χρόνια

Μετά την πλήρη ενοποίηση των μεγεθών, της Triathlon, που εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξεως των 625 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) περίπου 39 εκατ. ευρώ, η Sunlight εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε τζίρο. Κατά τη χρήση του 2022, συγκριτικά με το 2021, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) ενισχύθηκαν κατά 41,2%, σε 34,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων και τόκων κέρδη (Ebit) διαμορφώθηκαν σε 21,1 εκατ. ευρώ (+38%). Επίσης, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 53,2%, σε 416,5 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ρεκόρ, που αποδίδεται στην ενίσχυση της ζήτησης και την αύξηση των τιμών πώλησης. Σε σχέση με το 2008, η εταιρεία έχει καταφέρει σχεδόν να τριπλασιάσει τον τζίρο, με την ανοδική πορεία των μεγεθών να αποδίδεται όχι μόνο στους αυξημένους όγκους πωλήσεων βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου για εφαρμογές έλξης (σημ.: χρησιμοποιούνται για βιομηχανική χρήση από φορτηγά οχήματα κ.λπ.), αλλά και στις εξαγορές με στόχο την επέκταση σε αγορές στρατηγικής σημασίας, καθώς και για την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Μόνο το 2022 ο όμιλος πραγματοποίησε πέντε εξαγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT