Aυξάνεται η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος

Aυξάνεται η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος

Ενισχύθηκε κατά 8,33% την περασμένη εβδομάδα λόγω της μεγάλης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας του καύσωνα

Νέο ρεκόρ αναμένεται να σπάσει σήμερα και αύριο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ασκώντας εκ νέου πιέσεις στις τιμές ρεύματος και θέτοντας ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς και δικτύου (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), καθώς το τρίτο κύμα καύσωνα βρίσκει τις υποδομές καταπονημένες από τις προηγούμενες παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 12% σε συνέχεια ακόμη μίας μεγαλύτερης αύξησης της τάξης του 14% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας υψηλό 102 εβδομάδων. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,33% σε συνέχεια αύξησης της τάξης του 6,74% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή στα 139,8 ευρώ/MWh την Παρασκευή (21/7).

Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν και τα υψηλότερα φορτία, σε 10.500 MW, ρεκόρ που αναμένεται να σπάσει σήμερα καθώς η ζήτηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να προσεγγίσει τις 11.000 MW και αύριο πιθανότατα να τα ξεπεράσει.

Το Σαββατοκύριακο η ζήτηση υποχώρησε σε 5.000-6.000 MW τις μεσημεριανές ώρες αιχμής, καθώς οι πολίτες αναζήτησαν δροσιά στις παραλίες, και άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά από τις 8 το βράδυ με την επαναλειτουργία των κλιματιστικών στο φουλ, για να φθάσει στο «πικ» στις 10 το βράδυ σε 8.279 MW το Σάββατο και σε 8.261 MW την Κυριακή. Χθες η αιχμή της ζήτησης σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι σε 10.345 MW.

Σήμερα η τιμή της MWh στη χονδρική αγορά κινείται στα 127,28 ευρώ και είναι η τρίτη υψηλότερη μετά την Πολωνία και την Ιταλία.

Η ευστάθεια του συστήματος διασφαλίστηκε τις ώρες αιχμής με την αύξηση της συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο και λιγνίτη), αφού η άπνοια περιόρισε την παραγωγή των ΑΠΕ στο 19%. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου ανέβηκε τις ώρες αιχμής στο 46% και του λιγνίτη έφθασε στο 20%, ενώ σε μέσα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε στο 39,5% και στο 8,4% αντίστοιχα. Το μερίδιο των ΑΠΕ περιορίσθηκε χθες στο 19%, ενώ σε ποσοστό 11% συμμετείχαν οι εισαγωγές και 6,1% τα υδροηλεκτρικά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα για την κάλυψη της ζήτησης συνεισφέρει το σύνολο των θερμικών μονάδων (φυσικού αερίου και λιγνίτη), συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 (ΔΕΗ) και Αγ. Νικόλαος (Mytilineos) που βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, με εξαίρεση δύο μονάδες του Αγ. Δημητρίου που μπαινοβγαίνουν λόγω μικρών βλαβών. Η πλευρά του ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει πάντως ότι το σύστημα εκτός κάποιου εξαιρετικού απροόπτου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα επάρκειας. Προκειμένου, μάλιστα, να προλάβουν βλάβες από της παρατεταμένης διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν αρχίσει να ελέγχουν τις γραμμές του συστήματος και με επιτόπου επισκέψεις. Περιορισμένης κλίμακας προβλήματα σε τοπικό επίπεδο από βλάβες σε γραμμές μέσης τάσης και υποσταθμούς λόγω υπερθέρμανσης είχαμε σε διάφορες περιοχές της Αττικής την περασμένη εβδομάδα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και αναμένεται να έχουμε και τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται ωστόσο για βλάβες που, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαθίστανται σε διάστημα 1-2 ωρών.

Η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρισμού την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ, προσέγγισε την 1,4 TWh, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 889 MW. Στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου το φυσικό αέριο συμμετείχε με 44%, οι ΑΠΕ με 29% ο λιγνίτης με 11%, τα υδροηλεκτρικά με 7% και οι εισαγωγές με 11%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, από τα υψηλά των 139,28 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή υποχώρησαν σταδιακά χθες στα 115 ευρώ/MWh, για να ανέβουν και πάλι σήμερα στα 127,28 ευρώ/MWh σημειώνοντας ημερήσια αύξηση 10%.

Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη τιμή μετά την Πολωνία και την Ιταλία. Την εβδομάδα που πέρασε (17-23 Ιουλίου) η ελληνική αγορά ήταν η ακριβότερη της Ευρώπης με τιμή στα 125,02 ευρώ/MWh, με δεύτερη την Πολωνία (120,13 ευρώ/MWh), τις γειτονικές αγορές κοντά στα 110-115 ευρώ/MWh και τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης κάτω από τα 85 ευρώ/MWh. Κάτω από τα 50 ευρώ/MWh κινήθηκαν οι τιμές την περασμένη εβδομάδα στις χονδρεμπορικές αγορές της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, και στα 90,63 ευρώ/MWh στις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT