Εως τις 28 Ιουλίου ενστάσεις απαλλαγής από τέλος επιτηδεύματος

Εως τις 28 Ιουλίου ενστάσεις απαλλαγής από τέλος επιτηδεύματος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία μέχρι τις 28 Ιουλίου για υποβολή ένστασης έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2022, λόγω αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022, αλλά δεν έλαβαν σχετικό email από την ΑΑΔΕ (έως 7 Ιουλίου 2023).

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, «ειδικά για το φορολογικό έτος 2022 η ΑΑΔΕ ενημερώνει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις επιχειρήσεις με φορολογικό έτος που λήγει έως τις 31.1.2023.

Οσες επιχειρήσεις δεν έλαβαν το ηλεκτρονικό μήνυμα, λόγω μη διακρίβωσης της πλήρωσης των προϋποθέσεων, δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση μέχρι τις 28 Ιουλίου 2023».

Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Π.Σ. «Εργάνη». Οι ενστάσεις εξετάζονται από επιτροπή που έχει συσταθεί από τον γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλουν με το ως άνω έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο εκατ. ευρώ.

Για όσες επιχειρήσεις δικαιούνται την εξαίρεση, αλλά δεν έχουν λάβει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ΑΑΔΕ.

Για την εξαίρεσή τους από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εκτός από τους ανωτέρω, εξαιρούνται σήμερα από το τέλος επιτηδεύματος:

– Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκων και σε νησιά κάτω των 100 κατοίκων, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

– Οσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

– Εμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή