Διψήφια αύξηση τζίρου για Pharmathen το 2022

Διψήφια αύξηση τζίρου για Pharmathen το 2022

Ο όμιλος στρέφει το βλέμμα σε εξαγορές εταιρειών στην Αμερική και την Ελλάδα στον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, με τον ενοποιημένο τζίρο του ομίλου να σημειώνει κατά την προηγούμενη χρονιά διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και την κερδοφορία (EBITDA) να καταγράφει οριακή άνοδο, απορροφώντας τους κραδασμούς από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και των διαφορών στη συναλλαγματική ισοτιμία. Την ίδια στιγμή ο όμιλος στρέφει το βλέμμα σε εξαγορές εταιρειών στην Αμερική και την Ελλάδα στον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης –πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι «είναι σε καλό δρόμο» για να κλείσει κάποιο deal–, ενώ προσφάτως έλαβε ακόμη μία έγκριση από τον FDA για διάθεση στην Αμερική και άλλου ενέσιμου προϊόντος παρατεταμένης αποδέσμευσης (Long Acting Injectables), τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων στην οποία ειδικεύεται ο όμιλος.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, το 2022 ο ενοποιημένος τζίρος της Pharmathen έκλεισε λίγο κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 297 εκατ. ευρώ, από 242 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας έτσι άνοδο περίπου 23%. Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν στα 83 εκατ. ευρώ, από 81 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα και από την επίδραση που είχε στο κόστος παραγωγής ο πληθωρισμός καθώς και η διαφορά στη συναλλαγματική ισοτιμία. Ωστόσο, πηγές της διοίκησης χαρακτηρίζουν στην «K» «παροδικές» αυτές τις επιπτώσεις, αφού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο τζίρος εκτιμάται πως αυξήθηκε πάνω από 20% και ότι η κερδοφορία «έτρεξε» με αύξηση άνω του 30%. Αυτή η άνοδος αποδίδεται τόσο στη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την αποκατάσταση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, όσο και στην οργανική ανάπτυξη του ομίλου λόγω της θετικής πορείας των προϊόντων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της (οφθαλμικά προϊόντα, LAI), αλλά και του λανσαρίσματος του πρώτου LAI στην Αμερική. «Το λανσάρισμα στην Αμερική πάει καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και το μερίδιο αγοράς μας στη συγκεκριμένη κατηγορία ξεπερνάει το 15%, κάτι που μας δίνει επιπλέον δυναμική», σχολιάζουν πηγές της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως η Pharmathen περιήλθε το 2021 στον έλεγχο του ελβετικού private equity Partners Group και είναι από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που ειδικεύονται στην ανάπτυξη ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης για παθήσεις κεντρικού νευρικού συστήματος, ψυχιατρικές διαταραχές, ογκολογικές παθήσεις κ.ά., τα οποία διαθέτει σε εταιρείες διάθεσης και εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων παγκοσμίως, κυρίως γενοσήμων. Η Pharmathen διατηρεί δύο παραγωγικές μονάδες στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης, έχει περίπου 1.370 εργαζομένους, ενώ ξεκινάει την υλοποίηση επένδυσης 50 εκατ. ευρώ στην Κερατέα για την ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων. Συνολικά, ο όμιλος υλοποιεί ήδη επενδυτικό πλάνο άνω των 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ εξετάζει επιπλέον εξαγορές που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Σε ό,τι αφορά την ελληνική εταιρεία (ΦΑΡΜΑΤΕΝ ΑΒΕΕ), σύμφωνα με συνοπτικά στοιχεία για τη χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 272,6 εκατ. ευρώ, από 232,4 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένα εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη στα 13,4 εκατ. ευρώ, από 38 εκατ. ευρώ το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT