Ινδία: Καταστροφικοί οι βίαιοι μουσώνες για υποδομές, καλλιέργειες και τουρισμό

Ινδία: Καταστροφικοί οι βίαιοι μουσώνες για υποδομές, καλλιέργειες και τουρισμό

Πηγή ζωής μέχρι πρόσφατα για τους αγρότες και την τουριστική βιομηχανία της Ινδίας, η εποχή των μουσώνων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγή ζωής μέχρι πρόσφατα για τους αγρότες και την τουριστική βιομηχανία της Ινδίας, η εποχή των μουσώνων –που συνήθως ξεκινάει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο– προκαλεί πλέον καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, καταστρέφοντας καλλιέργειες και υποδομές εκατομμυρίων δολαρίων και ανατρέποντας τις ζωές των κατοίκων. Λόγω της κλιματικής αλλαγής η βρόχινη περίοδος προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο βίαιη και ασταθής, προβλέπουν οι επιστήμονες.

Εδώ και αιώνες ο μουσώνας, ο οποίος μπορεί να μεταμορφώσει άνυδρα τοπία σε καταπράσινα μέσα σε λίγες μέρες, γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό στην Ινδία, ως ανάπαυλα από τη ζέστη του καλοκαιριού, εμπνέοντας μύθους, κλασική μουσική και μελωδίες Μπόλιγουντ. Πιο πρόσφατα το μεγαλείο του μουσώνα ενέπνεε μια ξεχωριστή τουριστική σεζόν, με ταξιδιωτικές εταιρείες να διοργανώνουν αποδράσεις και εκδρομές. Η ζήτηση φέτος έχει αυξηθεί έως και 20% από πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Η κλιματική αλλαγή, όμως, ανατρέπει τα δεδομένα, ακόμη και στον θρησκευτικό τουρισμό, επηρεάζοντας το προσκύνημα πιστών ινδουιστών. Ενας δημοφιλής προορισμός είναι το σπήλαιο Aμαρνάτ στο Κασμίρ, ένα ιερό του θεού Σίβα. Για χρόνια οι επισκέπτες επιτρέπονταν μόνο για λίγες μέρες, λόγω της εύθραυστης κατάστασης ασφαλείας στο Κασμίρ. Φέτος, η εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε να επεκτείνει την περίοδο επισκέψεων σε δύο μήνες, υποστηρίζοντας ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα στην ταραγμένη περιοχή. Οι έντονες και απρόβλεπτες βροχοπτώσεις, όμως, ανάγκασαν την αναστολή αυτών των σχεδίων.

Η Βίντι Λόντα και ο σύζυγός της είχαν προγραμματίσει ένα ταξίδι στη βορειότερη περιοχή της Ινδίας, τη Λαντάκ. Φωλιασμένη στα Ιμαλάια, θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία της χώρας. Κάθε χρόνο χιλιάδες εγχώριοι και ξένοι τουρίστες συρρέουν στην περιοχή και την κύρια πόλη της, το Λεχ, για να κάνουν βόλτα στα ιστορικά βουδιστικά μοναστήρια, να τραβήξουν φωτογραφίες τους μοναχούς και να φάνε πίτσα με τυρί γιακ. Το ζευγάρι είχε κλείσει μεγάλο μέρος του ταξιδιού του εκ των προτέρων –πτήσεις, ξενοδοχεία και καθημερινά δρομολόγια– ερευνώντας και επιλέγοντας σημεία που συνήθως δεν έχουν πολλές βροχοπτώσεις. Αλλά ακόμη και πριν φύγουν από το σπίτι τους στην Τζαϊπούρ, πλημμύρες και κατολισθήσεις έκλεισαν τους δρόμους. Το ζευγάρι χρειάστηκε να αναβάλει τα ταξιδιωτικά του σχέδια, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το τέλος Ιουλίου. «Υποτίθεται ότι ήταν ένα περιπετειώδες ταξίδι, αλλά μπροστά στη φυσική καταστροφή μετατράπηκε στην πιο δυσάρεστη εμπειρία», λέει η κ. Λόντα στους New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT