Εως 31 Ιουλίου το κλείσιμο εκκρεμοτήτων με την εφορία

Εως 31 Ιουλίου το κλείσιμο εκκρεμοτήτων με την εφορία

Για αλλαγές στο Ε9, οφειλέτες, νέες ρυθμίσεις, μισθωτήρια που έληξαν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για ιδιοκτήτες ακινήτων, φορολογουμένους και οφειλέτες του Δημοσίου καθώς στο τέλος του μήνα εκπνέουν προθεσμίες για όσους έχουν ανοιχτούς «λογαριασμούς» με την εφορία.

Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν δηλώσει τα μισθωτήρια που έχουν λήξει, όσοι διαπίστωσαν λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στα στοιχεία των ακινήτων τους, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που «τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και όσοι θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% με την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ειδικότερα:

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 για να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022. Οπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

Στις 31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης σε ρύθμιση.

2. Τροποποιητικές ΕΝΦΙΑ. Να υποβάλουν εμπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 σε περίπτωση που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

3. Ρυθμίσεις οφειλών. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει τα τελευταία ειδοποιητήρια στους οφειλέτες καθώς στις 31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης σε ρύθμιση. Συγκεκριμένα, εστάλησαν ειδοποιητήρια σε 170.000 οφειλέτες που ενώ έχασαν τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας καθώς και τη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019, δεν έχουν επανενταχθεί προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στο ελληνικό Δημόσιο. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στη νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα την περίοδο Νοεμβρίου 2021 έως 1η Φεβρουαρίου 2023. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 13.000 έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους συνολικού ύψους 206 εκατ. ευρώ.

4. Φόρος εισοδήματος. Στις 31 Ιουλίου το μεσημέρι εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους. Σημειώνεται ότι όσοι θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ και να κερδίσουν την έκπτωση 3% που ισχύει θα πρέπει να πληρώσουν υποχρεωτικά έως τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο παρέτεινε τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Οσοι όμως κληθούν να πληρώσουν φόρο θα πρέπει να καταβάλουν διπλή δόση.

5. ΕΝΦΙΑ. Στις 31 Ιουλίου εκπνέει και η προθεσμία για την καταβολή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή