Eνίσχυση τζίρου και κερδών το 2022 για τη φαρμακοβιομηχανία Famar

Eνίσχυση τζίρου και κερδών το 2022 για τη φαρμακοβιομηχανία Famar

Ο όμιλος έχει δεχθεί προσφορές για πώληση του κέντρου διανομής φαρμάκων στη Θήβα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση εσόδων και κερδών (EBITDA) έκλεισε το 2022 για τη φαρμακοβιομηχανία Famar, ο έλεγχος της οποίας έχει περιέλθει στο κυπριακό fund Elements Capital Management από το 2020.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέψεις υπάρχουν για απόσχιση του ομίλου από τις δραστηριότητες logistics –σενάριο που είχε διακινηθεί το προηγούμενο διάστημα και δείχνει να επιβεβαιώνεται– μέσω της πώλησης του κέντρου διανομής που διατηρεί στη Θήβα. Το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο κέντρο διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων, καλύπτοντας πάνω από το 60% της ελληνικής αγοράς. Σε αυτό η Famar υλοποιεί επένδυση άνω των 5 εκατ. ευρώ για να αυξήσει την αποθηκευτική του δυναμικότητα και να αγοράσει επιπλέον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Παρότι, όπως λένε πληροφορίες της «Κ», ο όμιλος έχει δεχθεί προσφορές από εγχώριους και μερικούς διεθνείς παίκτες με δραστηριότητα στον κλάδο των logistics, προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το ενδεχόμενο πώλησής του. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πρόθεση της Famar να ρίξει το βάρος στον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης, τομέας που συνιστά βασική επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα έσοδα του ομίλου, που περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες της Famar σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, ανήλθαν στα 228,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 14% σε σχέση με τη χρήση του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 21,8 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε, σημειώνοντας αύξηση 24%. Επιπλέον, δεδομένων και των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος για ενίσχυση των παραγωγικών εγκαταστάσεών της καθώς και του κέντρου διανομής στη Θήβα, η Famar αύξησε κατά 4% τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της κατά την περυσινή χρονιά σε σύγκριση με το 2021. Υπενθυμίζεται πως η Famar δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής σκευασμάτων (CDMO) για τον φαρμακευτικό κλάδο, ειδικεύεται δηλαδή στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Σήμερα διατηρεί σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία έξι μονάδες παραγωγής και τρία κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ στη Θήβα διατηρεί κέντρο logistics. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της Famar στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 13,4% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ παρά τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, το μεικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου παρέμεινε στο 24,78%. Τα αποθέματα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 40,3% και διαμορφώθηκαν στα 9,6 εκατ. ευρώ το 2022 από 6,8 εκατ. ευρώ το 2021. Τέλος, η διοίκηση της Famar παραμένει αισιόδοξη για τις επιδόσεις του ομίλου κατά το τρέχον έτος, εστιάζοντας στην επέκταση των συνεργασιών με υφιστάμενους και νέους πελάτες, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή