Εργασία: Αναστολή συμβάσεων σε πυρόπληκτες περιοχές

Εργασία: Αναστολή συμβάσεων σε πυρόπληκτες περιοχές

Από αύριο έως και τις 8 Αυγούστου θα μπορούν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές να υποβάλουν την απαιτούμενη αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» προκειμένου να θέσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους κατά τον μήνα Ιούλιο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αύριο έως και τις 8 Αυγούστου θα μπορούν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές να υποβάλουν την απαιτούμενη αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» προκειμένου να θέσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους κατά τον μήνα Ιούλιο. Η δυνατότητα αυτή, βάσει του πρόσφατου νόμου, δίνεται για 3 μήνες, με τους εργαζομένους να λαμβάνουν 534 ευρώ τον μήνα, έχοντας πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, να βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από δασικές πυρκαγιές, των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε βαθμό που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας εντός του εργασιακού χώρου. Κάτι τέτοιο βέβαια θα πρέπει να πιστοποιηθεί από την οικεία περιφέρεια ή άλλη αρμόδια υπηρεσία.

Οπως και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, καθώς και αναλογίας επιδομάτων εορτών.

Στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού, για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, καθώς και για τα επιδόματα εορτών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αυτό.

Προσοχή όμως. Μετά την πρώτη δήλωση αναστολής από την επιχείρηση – εργοδότη, θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και οι δικαιούχοι εργαζόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://supportemployees.services.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή