Συνεχίζουν να «τρέφουν» τον πληθωρισμό οι τιμές τροφίμων

Συνεχίζουν να «τρέφουν» τον πληθωρισμό οι τιμές τροφίμων

Στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat

Ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιούλιο αντί για περαιτέρω αποκλιμάκωσή του έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, στοιχεία που αν μη τι άλλο προβληματίζουν τόσο για τις επιπτώσεις τους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο συνολικά για την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας. Η συνέχιση, άλλωστε, της ακρίβειας σε βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, αλλά πλέον και σε αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών, δημιουργεί πιέσεις στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω παράταση των διαφόρων μέτρων στήριξης των εισοδημάτων. Σημειώνεται ότι ήδη το market pass έχει παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 έχουν παραταθεί τα μέτρα του «καλαθιού του νοικοκυριού» και του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ο πληθωρισμός (σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή που μετράει η Eurostat για λόγους σύγκρισης μεταξύ των κρατών-μελών) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 3,4% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο, διακόπτοντας το καθοδικό σερί εννέα μηνών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολούθησε να αποκλιμακώνεται και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο. Ας σημειωθεί ότι μαζί με την Ελλάδα αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο παρατηρείται σε τρία ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωζώνης: στην Ισπανία (2,1% από 1,6%), στο Λουξεμβούργο (2% από 1%) και στη Φινλανδία (4,2% από 4,1%). Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 10,8% από 11,6% τον Ιούνιο, ενώ αύξηση καταγράφηκε στις τιμές των υπηρεσιών (5,6% τον Ιούλιο από 5,4% τον Ιούνιο). Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό (5% τον Ιούλιο από 5,5% τον Ιούνιο), ενώ στην ενέργεια σημειώθηκε μείωση των τιμών κατά 6,1% τον Ιούλιο έναντι μείωσης 5,6% τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων «έτρεχε» τον Ιούνιο με 12,2%, ενώ στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο υποχώρησε στο 10,8% από 11,6% τον Ιούνιο.

Αν και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ σε μια εβδομάδα, την Τρίτη 8 Αυγούστου –στοιχεία που θα δείξουν και πού ακριβώς οφείλεται η ενίσχυση του πληθωρισμού αντί για περαιτέρω αποκλιμάκωσή του– όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στις τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών σούπερ μάρκετ και στις τιμές κάποιων υπηρεσιών. Τις τιμές των τροφίμων, άλλωστε, «έδειξε» ως βασική αιτία και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CGTN. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν στο 12,2%, ενώ μόνο μέσα σε ένα μήνα, τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης του 2,1%. Με βάση δε τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων (3,5%) στο σύνολο της Ε.Ε.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις τιμές των σιτηρών, αλλά και το γεγονός ότι σε σειρά βασικών προϊόντων υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση τιμών, όπως για παράδειγμα στο αγελαδινό γάλα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για υποχώρηση των τιμών στα είδη διατροφής τουλάχιστον πριν από το 2024. Η αύξηση δε στις τιμές των καυσίμων, αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής και διακίνησης των τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT