Εφορία και ΕΦΚΑ δημοσιεύουν ονόματα μεγαλοοφειλετών

Εφορία και ΕΦΚΑ δημοσιεύουν ονόματα μεγαλοοφειλετών

Μεθαύριο Παρασκευή, για όσους δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση των χρεών τους

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ θα δουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Αυγούστου, καθώς στο τέλος Ιουλίου έληξε και η τελευταία ευκαιρία ρύθμισης μέρους ή του συνόλου των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, υπάρχουν περίπου 50.000 ΑΦΜ με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία και 33.000 με αντίστοιχα υψηλά χρέη προς τον ΕΦΚΑ και μόλις κάποιοι λίγοι μεγαλοοφειλέτες έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της διαδικασίας αναβίωσης των 120 ή των 72 δόσεων και της επανένταξης στη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Πλέον, και μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, δεν μένει παρά ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να ενεργοποιήσουν τα στοχευμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με τις ελπίδες για αύξηση των εσόδων να μην είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Το πρόβλημα, άλλωστε, είναι διαγνωσμένο εδώ και χρόνια και ούτε η δημόσια διαπόμπευση ωθεί κάποιους στο να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Ετσι, μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα χρέη άνω των 150.000 ευρώ των περίπου 33.000 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων ανέρχονται σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ, με τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματά τους να έχει γίνει το 2019.

Συνολικά, δε, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν αγγίξει τα 45,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, με στόχο την είσπραξη 1,57 δισ. ευρώ εντός του 2023 έναντι 1,7 δισ. το 2022, το ΚΕΑΟ συντονίζει τις δράσεις του, κατηγοριοποιεί τις οφειλές τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς την παλαιότητα, προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα του οφειλέτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και διαχωρίζει τις οφειλές χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως αυτές για τις οποίες έχουν επανειλημμένως ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εφορία και ΕΦΚΑ δημοσιεύουν ονόματα μεγαλοοφειλετών-1
Μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ αναμένεται να ενεργοποιήσουν τα στοχευμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με τις ελπίδες για αύξηση των εσόδων να μην είναι ιδιαίτερα ισχυρές. [ΙΝΤΙΜΕ]

Αναλυτικά, μεταξύ των δράσεων που ήδη «τρέχουν» οι υπάλληλοι του ΚΕΑΟ, είναι:

• Η κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών ανάλογα με τη βιωσιμότητα, σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση. Κεντρικός στόχος είναι η ανάλυση του χαρτοφυλακίου των οφειλών των μεγάλων οφειλετών, ώστε να προσδιοριστούν οι καταλληλότερες μέθοδοι για τη διαφορετική κάθε φορά αντιμετώπιση των οφειλετών βάσει των επιμέρους χαρακτηριστικών τους.

Υπάρχουν περίπου 50.000 ΑΦΜ με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία και 33.000 με αντίστοιχες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

• Η δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά όπως η νομική μορφή του, το είδος της δραστηριότητάς του κ.ά., αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής.

• Η ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητά τους. Σημαντικό στοιχείο θεωρείται, για παράδειγμα, το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών προκειμένου να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

• Ο διαχωρισμός οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως για παράδειγμα οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένως αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια.

• Ο εντοπισμός παραβατικών συμπεριφορών – οργανωμένης εισφοροδιαφυγής.

Το ΚΕΑΟ σχεδιάζει ήδη την αποστολή 100.000 Ατομικών Ειδοποιήσεων, ενώ ήδη έχει αποστείλει τουλάχιστον 5.000 ενημερωτικά σημειώματα σε οφειλέτες προκειμένου να προβούν σε ενέργειες υπαγωγής/διατήρησης ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή