Πανευρωπαϊκή κάρτα περίθαλψης

Πανευρωπαϊκή κάρτα περίθαλψης

Εκδοση με ένα κλικ για όσους ταξιδέψουν σε Ε.Ε. και άλλες πέντε χώρες.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικά, με ένα κλικ, εκδίδεται πλέον η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας από τον ΕΦΚΑ, που αποτελεί ένα απολύτως χρήσιμο εργαλείο για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία και Βρετανία. Αλλά και οι φοιτητές που θα πραγματοποιήσουν τις σπουδές ή/και την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus είναι υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν για την έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθενείας (ΕΚΑΑ), προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα υποδοχής.

Ηδη, μέσα σε 20 μήνες, έχουν υποβληθεί πάνω από 620.000 αιτήσεις για την χορήγηση της κάρτας, εκ των οποίων οι 345.829 αιτήσεις κατά το προηγούμενο έτος και 274.476 εντός του 2023. Με την υποβολή της αίτησης και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, ο ασφαλισμένος μπορεί να εκτυπώσει το πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης (ΠΠΑ) της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθενείας (ΕΚΑΑ) και στη συνέχεια μέσα σε 5-10 (το αργότερο) εργάσιμες ημέρες θα παραλάβει την κάρτα στη διεύθυνση κατοικίας που δήλωσε.

Αναλυτικά, η ΕΚΚΑ είναι μια δωρεάν κάρτα που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, αναγκαία και επείγοντα περιστατικά κατά την προσωρινή διαμονή του ασφαλισμένου σε μία από τις 27 χώρες της Ε.Ε., καθώς και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία και στην Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της κάθε χώρας. Στις καλυπτόμενες παροχές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι παροχές που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς και με εγκυμοσύνη και τοκετό. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας ισχύει κανονικά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πανευρωπαϊκή κάρτα περίθαλψης-1
Μέσα σε 20 μήνες έχουν υποβληθεί πάνω από 620.000 αιτήσεις. Η κάρτα έχει μέγιστη διάρκεια ενός έτους από την έκδοσή της. (Α.Ρ.)

Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες στις 27 χώρες της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα 5 ευρωπαϊκά κράτη.

Προσοχή όμως: Δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, ούτε καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα προέλευσης ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Οπως δεν καλύπτει τις δαπάνες αν ο ασφαλισμένος ταξιδεύει ειδικά για να λάβει ιατρική περίθαλψη. Επίσης, δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, με αποτέλεσμα υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα προέλευσης μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Η ΕΚΑΑ έχει μέγιστη διάρκεια ενός έτους από την έκδοσή της. Ισχύει από την ημέρα έκδοσής της και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα. Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης. Εφόσον ο ασφαλισμένος δεν είναι εξοικειωμένος με τα ηλεκτρονικά συστήματα, μπορεί να υποβάλει την αίτηση χορήγησης της κάρτας και μέσω των ΚΕΠ.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΚΚΑ αφορά κατά κύριο λόγο ταξιδιώτες. Οταν μεταφέρεται η κατοικία σε μια άλλη χώρα, πρέπει να γίνεται εγγραφή εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί της χρήσης της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθενείας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT