Οι οίκοι δεν βιάζονται στις αναβαθμίσεις, εκτιμά η Barclays

Οι οίκοι δεν βιάζονται στις αναβαθμίσεις, εκτιμά η Barclays

Oι αξιολογήσεις από την S&P και τη Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο καθοριστικές για τις αγορές, τονίζει η βρετανική τράπεζα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκτηση άμεσα της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διαμηνύει η Barclays, εξηγώντας το σκεπτικό των οίκων αξιολόγησης και τη συνήθη ταχύτητα των κινήσεών τους. Αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα δεν θα πετύχει αυτό το ορόσημο –άλλωστε έχει κάνει πολλά βήματα προόδου–, απλά το χρονοδιάγραμμα των οίκων δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο, καθώς συνήθως δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις, όπως επισημαίνει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Barclays, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Scope Ratings στις 4 Αυγούστου έστρεψε εκ νέου την προσοχή της αγοράς στο ενδεχόμενο να ανακτήσει το καθεστώς «investment grade» από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης. Η DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου [τρέχουσα αξιολόγηση BB (high), με σταθερές προοπτικές], ακολουθούμενη από τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου (Ba3, με θετικές προοπτικές), τη S&P στις 20 Οκτωβρίου (BB+, με θετικές προοπτικές) και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου (BB+, με σταθερές προοπτικές).

Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, οι αξιολογήσεις από τη νS&P και τη Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο καθοριστικές για τις αγορές, δεδομένου ότι οι δύο αυτοί οίκοι αξιολογούν επί του παρόντος την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και τείνουν να λαμβάνονται υπόψη παράλληλα με τη Moody’s (που βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική) στους βασικούς δείκτες ομολόγων. Σημειώνεται πως για τους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, η μέση αξιολόγηση των S&P, Fitch και Moody’s πρέπει να είναι «επενδυτική βαθμίδα» (άρα χρειάζεται αξιολόγηση investment grade από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους), ενώ και ο δείκτης ομολόγων FTSE απαιτεί τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τις S&P – Fitch – Moody’s.

Οι επικείμενες αναβαθμίσεις από αυτούς τους οίκους, ωστόσο, δεν είναι εντελώς δεδομένες, τονίζει η Barclays. Η S&P αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας μόλις τον περασμένο Απρίλιο, άρα τον Οκτώβριο θα έχουν περάσει μόλις έξι μήνες και οι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να περιμένουν έναν χρόνο ή περισσότερο αφότου δώσουν θετικές προοπτικές για να κινηθούν σε αναβάθμιση και της αξιολόγησης, ενώ οι προοπτικές που δίνει η Fitch είναι σταθερές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή