Εξάμηνη αναστολή καταβολής εισφορών σε πυρόπληκτες περιοχές

Εξάμηνη αναστολή καταβολής εισφορών σε πυρόπληκτες περιοχές

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει έξι σημεία ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά τη ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να μην καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από τον μήνα κατά τον οποίο υπέστησαν ζημίες λόγω φυσικής καταστροφής, και συγκεκριμένα λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, και για τους επόμενους 5 μήνες, που δόθηκε στις επιχειρήσεις και στους μη μισθωτούς με νόμο, εξειδικεύει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Και ξεκαθαρίζει ότι ενώ οι εισφορές αυτές θα πληρωθούν χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που επίσης κεφαλαιοποιούνται θα πληρωθούν μετά τόκων και προσαυξήσεων. Αναλυτικά, η εγκύκλιος περιλαμβάνει έξι σημεία ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά τη ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και μη μισθωτούς ασφαλισμένους που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικής καταστροφής.

Ορίζεται ρητώς:

• Αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μηνός κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

• Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες έως το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μηνός ασφαλιστικές εισφορές (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).

Οι εισφορές εξοφλούνται σε 12 έως και 24 ισόποσες δόσεις.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης στο ΚΕΑΟ, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της περιφέρειας ή του οικείου επιμελητηρίου με πληροφορίες σχετικά με τη ζημία που υπέστη ο ενδιαφερόμενος.

2. Αν η αίτηση υποβληθεί μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι απαιτητές εισφορές και όλες οι απαιτητές δόσεις, με τα αναλογούντα τέλη καθυστέρησης και επιβαρύνσεις.

3. Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή δεν είναι δυνατόν να υπάγονται ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

4. Δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης.

5. Απώλεια δικαιώματος συνέχισης της ρύθμισης επέρχεται στις περιπτώσεις:

• Μη εμπρόθεσμης καταβολής τρεχουσών εισφορών κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και μέχρι την εξόφλησή της.

• Καθυστέρησης καταβολής δόσης πέραν των τριών μηνών.

6. Δεν αίρονται οι κατασχέσεις και οι υποθήκες που έχουν ήδη επιβληθεί, ενώ οι επιβαρύνσεις, οι κατασχέσεις και οι ποινικές δίκες αναβιώνουν σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή