Η άνοιξη στα ακίνητα θα συνεχισθεί, εκτιμά η «Δανός/BNP Paribas»

Η άνοιξη στα ακίνητα θα συνεχισθεί, εκτιμά η «Δανός/BNP Paribas»

Θετικές αναμένεται να παραμείνουν το προσεχές διάστημα οι προοπτικές για το σύνολο των κατηγοριών ακινήτων της ελληνικής κτηματαγοράς

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές αναμένεται να παραμείνουν το προσεχές διάστημα οι προοπτικές για το σύνολο των κατηγοριών ακινήτων της ελληνικής κτηματαγοράς.

Ξενοδοχεία. Σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας «Δανός/BNP Paribas» για το πρώτο τρίμηνο του 2023, στον τομέα των ξενοδοχείων αναμένονται περαιτέρω υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης λόγω των θετικών επιδόσεων του τουρισμού. Ως εκ τούτου, νέα έργα υλοποιούνται, όπως το ξενοδοχείο One&Only Aesthesis που αναπτύσσει στα παλιά Αστέρια της Γλυφάδας η Grivalia Hospitality και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Κατά τη Δανός/ ΒΝP Paribas, αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, εξαιρουμένων των νέων αναπτύξεων στο Ελληνικό, κατασκευάζονται 1.400 νέα δωμάτια, ενώ 1.100 ακόμη βρίσκονται υπό ανακαίνιση, με τις νέες ξένες επωνυμίες της Αθήνας να περιλαμβάνουν, εκτός από την One&Only, τις Radisson, Brown Hotel και αυτές της Χίλτον (Conrad, Curio, Hampton).

Kατοικίες. Περαιτέρω ανοδικές προοπτικές αναμένονται και για την αγορά κατοικίας, όπου κατά το β΄ τρίμηνο της χρονιάς η μέση ζητούμενη τιμή ενισχύθηκε κατά 14,7% και 11% στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας αντίστοιχα, σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό δίκτυο Spitogatos.

Ανοδο εμφάνισαν και τα ενοίκια το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή (6,8%) να καταγράφεται στα νότια προάστια και να ακολουθούν οι βόρειες συνοικίες και το κέντρο της Αθήνας με 6,7% και 5,8% αντίστοιχα.

Στον τομέα της κατοικίας η μεγαλύτερη συναλλαγή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, και έχει αποκαλύψει η «Κ», αφορά ρετιρέ 320 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή των Ανακτόρων που άλλαξε χέρια, την περασμένη άνοιξη, προς 18 εκατ. ευρώ. Επίσης, έναντι τιμήματος 18,1 εκατ. ευρώ περιήλθε στην κυριότητα ιδιώτη επενδυτή αγροτεμάχιο 300 στρεμμάτων στην Ερμιόνη της Πελοποννήσου.

Θετικές προοπτικές για ξενοδοχεία, κατοικίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και logistics.

Εμπορικά. Στα πρώτης κατηγορίας ακίνητα λιανικής, κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση της «Δανός/BNP Paribas», το ποσοστό κενών χώρων μειώθηκε, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σε περίπου 1%, έχοντας αγγίξει το 5% τη διετία 2021-2022. Η συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων εκτιμά ότι τα μισθώματα, που τοποθετούνται ανά μήνα και ανά τ.μ. σε περίπου 340 ευρώ, θα παραμείνουν σταθερά για τα ποιοτικά ακίνητα retail.

Σταθερή αναμένεται να είναι και η πορεία των αποδόσεων (5,75%-6% στην οδό Ερμού), ενώ το ποσοστό κενών χώρων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, σηματοδοτώντας την ισχυροποίηση της ζήτησης. Στα εμπορικά κέντρα η τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο τοποθετείται σε 40 ευρώ, περιορίζεται σε 13 ευρώ ανά τ.μ. στα σούπερ μάρκετ και ανέρχεται σε 22 ευρώ στις δεύτερης κατηγορίας εμπορικές οδούς, όπου το ποσοστό των κενών χώρων είναι 15%.

Logistics. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής (logistics) διαθέτουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, με τη «Δανός/BNP Paribas» να προβλέπει περαιτέρω άνοδο των τιμών μίσθωσης για τους πρώτης κατηγορίας χώρους. Σήμερα το ενοίκιο διαμορφώνεται σε 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μειώνεται σε 3,5 ευρώ ανά τ.μ. για δεύτερης κατηγορίας logistics. Αναμένεται ακόμη υποχώρηση αποδόσεων, τάση που καταγράφεται όταν υπάρχει ενισχυμένη ζήτηση και κατ’ αντιστοιχία περιορισμένη προσφορά. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, όπου το ποσοστό κενών χώρων τοποθετείται στο 6%, επενδύθηκαν το πρώτο τρίμηνο 50,4 εκατ. ευρώ.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες συναλλαγές του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνουν την απόκτηση από την Prodea συγκροτήματος εμπορικών αποθηκών, 59.015 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, προς 38,1 εκατ. ευρώ. Αλλά και η Trastor εξαγόρασε, προς 9,65 εκατ. ευρώ, το 100% της Πηλέας, που έχει στην ιδιοκτησία της υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκρότημα αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας 22.234 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT