Υπ. Εργασίας: Πλατφόρμα εύρεσης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης

Υπ. Εργασίας: Πλατφόρμα εύρεσης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης

Δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την εύρεση εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού με εξειδικευμένες δεξιότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά και το φαινόμενο του brain drain, της «διαρροής εγκεφάλων» προς το εξωτερικό, επιχειρεί να περιορίσει το υπουργείο Εργασίας, με διάταξη στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.

Ετσι, εκτός από τις διατάξεις που θα αφορούν την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους διαφανείς όρους στην αγορά εργασία, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αυτές που ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, βρίσκεται και αυτή που προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων και εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων με την εγχώρια αγορά εργασίας.

Πρόκειται στην πράξη για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την εύρεση εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η πλατφόρμα αυτή θα αφορά επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, για Ελληνες που ζουν στη χώρα μας αλλά και για αυτούς που έχουν φύγει και εργάζονται στο εξωτερικό.

Εχει διαπιστωθεί άλλωστε ότι το φαινόμενο του brain drain έχει εντείνει την έλλειψη από την ελληνική αγορά στελεχών με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που τις διαθέτουν, έλαβαν την απόφαση, κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο αφενός τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, αφετέρου την κάλυψη των αναγκών που 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως έχουν για εξειδικευμένα στελέχη, το υπουργείο Εργασίας προχωράει στη θέσπιση της ειδικής αυτής πλατφόρμας. Να σημειωθεί εδώ, ότι τελευταία μελέτη του ΣΕΒ ανέδειξε την ανάγκη αυτή, καθώς στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις (61%) που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναζητήσουν εξειδικευμένα στελέχη από το εξωτερικό.

Ετσι, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι η ψηφιακή πλατφόρμα θα δημιουργηθεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων – εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που ζητούνται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο θα διασυνδέεται και θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το σύστημα «Εργάνη», την ΑΑΔΕ, τον ευρωπαϊκό κατάλογο ESCO (το πολύγλωσσο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση της Ε.Ε.), καθώς και με οποιονδήποτε άλλο φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.

Οι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο, τη δομή, τη διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας αλλά και τον τρόπο επιλογής των επαγγελμάτων και δεξιοτήτων που θα συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα, θα καθοριστούν σε δεύτερο χρόνο, με υπουργική απόφαση.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου άλλωστε, στο υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ενταξης στην Εργασία συστήνεται διεύθυνση ψηφιακής υποστήριξης της αγοράς εργασίας, στην οποία θα υπαχθούν το σύστημα «Εργάνη ΙΙ», η κάρτα εργασίας, το σύστημα διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας και κάθε άλλο πληροφορικό σύστημα ή ψηφιακή πλατφόρμα ή ψηφιακή εφαρμογή υποστηρίζει την αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT