Ποιοι Ελληνες και για ποιες δουλειές θα έχουν επαφές με Ινδούς

Ποιοι Ελληνες και για ποιες δουλειές θα έχουν επαφές με Ινδούς

Συνάντηση επιχειρηματιών στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ναρέντρα Μόντι

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν κλείσει ραντεβού με Ινδούς ομολόγους τους, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι σε prive αίθουσα μεγάλου κεντρικού αθηναϊκού ξενοδοχείου στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.

Η συνάντηση που εκτός απροόπτου θα έχουν, γίνεται στο περιθώριο της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι στην Ελλάδα και των επαφών που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτός από τους δύο πρωθυπουργούς στο γεύμα παρόντες θα είναι ο Στ. Παπασταύρου και ο συντονιστής της συνάντησης, υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, όπως και η πρέσβειρα Αγη Μπαλτά από τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, στο γεύμα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων, η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, o γενικός γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μελάς, ο επιχειρηματίας και ισχυρός άνδρας της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας, οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Περιστέρης. Τον Ινδό πρωθυπουργό, στο εν λόγω γεύμα εργασίας, έχει προγραμματιστεί να συνοδεύουν περί τους 10 Ινδούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε έχουν ήδη κάποια σχέση με την Ελλάδα είτε επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητες στη χώρα. Προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των κατασκευών, υποδομών, επεξεργασίας τροφίμων, τη φαρμακοβιομηχανία, την ενέργεια και τη ναυτιλία, αλλά και τη βιομηχανία φιλοξενίας και τουρισμού όπως και ενδυμάτων και υφασμάτων.

Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για νωρίς το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Μετά την άφιξη των πρωθυπουργών θα ακολουθήσει σύντομη τοποθέτηση του καθενός και κατόπιν θα ξεκινήσει το γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι παριστάμενοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για τις δραστηριότητές τους ή ενδεχόμενα επιχειρηματικά σχέδιά τους κοινού ενδιαφέροντος.

Στην ατζέντα υποδομές, φάρμακα, χρηματοοικονομικά, τουρισμός, ενέργεια και ναυτιλία.

Παράλληλα θα δοθεί, αν το επιτρέψει η διαθεσιμότητα χρόνου, η δυνατότητα να γίνουν ερωτήσεις στους δύο ηγέτες. Κατόπιν έχει δεσμευθεί κι άλλη prive αίθουσα στην οποία θα μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, πληροφορίες και ιδέες οι Ελληνες και οι Ινδοί επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, υπάρχει σημαντική προοπτική συνεργασίας όχι μόνο στις διεθνείς ναυτιλιακές μεταφορές και την ενέργεια αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία και την τεχνολογία. Οι Ινδοί φέρονται να ενδιαφέρονται επίσης να αποκτήσουν καλή πρόσβαση στα ελληνικά λιμάνια προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως πύλες εισόδου των εξαγωγών τους προς την Ευρώπη, αλλά και για την ίδρυση εδώ θυγατρικών τους προκειμένου να γίνεται η οριστική ολοκλήρωση συγκεκριμένων προϊόντων ώστε να μπορούν αυτά να αποκτήσουν «ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Σήμερα στην Ελλάδα ξεχωρίζει η παρουσία της ινδικής GMR Airports, η οποία σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναπτύσσει και θα διαχειρίζεται το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλλι Ηρακλείου, αλλά και ο όμιλος ελληνικών εταιρειών τροφίμων που έχει συγκροτήσει το ινδικό SwitzGroup με αλλεπάλληλες εξαγορές εταιρειών, όπως Κρητών Αρτος, Olympic Food, Ioniki, Κουλουράδες και άλλες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από την ελληνική πλευρά υπάρχει ενδιαφέρον επέκτασης στη ραγδαία αναπτυσσόμενη ινδική αγορά, ο πληθυσμός της οποίας ξεπέρασε πρόσφατα ακόμα και αυτόν της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και ενδεχόμενης ελληνικής τραπεζικής επέκτασης εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT