Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

Στο 25% το κόστος δανεισμού, στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο δεκαετιών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη νέα οικονομική ηγεσία της, η Τουρκία συνεχίζει τη στροφή σε ορθόδοξες πολιτικές με πιο δραστική αλλαγή την περιοριστική νομισματική πολιτική. Η Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε χθες σε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων σαφώς μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς, φτάνοντας, έτσι, το κόστος του δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών. Ενώ οι προσδοκίες της αγοράς μιλούσαν για αύξηση των επιτοκίων από το 17,5% στο 20%, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής τα αύξησε χθες στο 25%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον πληθωρισμό, που βρίσκεται στο 50%.

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά, η οποία αντέδρασε αμέσως οδηγώντας την τουρκική λίρα σε άνοδο 2% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα του τουρκικού νομίσματος εδώ και περισσότερο από ένα έτος. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωνε άνοδο σχεδόν 6%, ενώ τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πτώχευσης του τουρκικού δημοσίου, τα γνωστά CDS, υποχώρησαν κατά 400 μονάδες βάσης. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, το επιτόκιο του 25% παραμένει σαφώς χαμηλότερο από τον πληθωρισμό στην Τουρκία. Το γεγονός, όμως, ότι η κεντρική τράπεζα προέβη χθες στην τρίτη αύξηση του κόστους του δανεισμού από τον Μάιο και την επανεκλογή Ερντογάν καταδεικνύει την πρόθεση της νέας προέδρου της, Χαφιζέ Ερκάν, να προχωρήσει σε πιο ορθόδοξες πολιτικές. Στόχος της είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας κυρίως των ανορθόδοξων πολιτικών του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το επιτόκιο παραμένει σαφώς χαμηλότερο από τον πληθωρισμό στην Τουρκία, που βρίσκεται στο 50%.

Η Χαφιζέ Ερκάν, οικονομολόγος με θητεία σε τράπεζες της Wall Street, ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο και έκτοτε άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια που βρίσκονταν σε σκανδαλωδώς χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καλπάζει ο πληθωρισμός και να υποχωρεί αδιάκοπα το νόμισμα. Πολλοί επενδυτές και παράγοντες της αγοράς επιμένουν πως ακόμη και μετά τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων η στάση της κεντρικής τράπεζας εξακολουθεί να προδίδει δισταγμό. Επισημαίνουν ότι με την προσαρμογή στον πληθωρισμό τα πραγματικά επίπεδα των επιτοκίων βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος και είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Σχολιάζοντας τη χθεσινή κίνηση της Τράπεζας της Τουρκίας, οικονομολόγοι της ING Bank NV χαρακτήρισαν «απαγορευτικό τον ρυθμό με τον οποίο στρέφεται σε περιοριστική νομισματική πολιτική τους τελευταίους μήνες». Τονίζουν μάλιστα ότι η προσέγγιση της Χαφιζέ Ερκάν εγκυμονεί κινδύνους για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, δεδομένου ότι τον περασμένο μήνα η Τράπεζα της Τουρκίας αναβάθμισε δραματικά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στη χώρα.

Η ίδια η κ. Ερκάν προέβλεψε πως οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους πριν από το β΄ τρίμηνο του επόμενου έτους και όμως φάνηκε απρόθυμη να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικές αυξήσεις επιτοκίων. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση των Κλέμενς Γκραφ και Μπασάκ Εντιζγκίλ, αναλυτών της Goldman Sachs, ότι «η αλλαγή πολιτικής θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων στις καταθέσεις που είναι σε τουρκικές λίρες, αλλά παραμένει ο κίνδυνος περαιτέρω δολαριοποίησης της οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT