Τέμπη: Ποινικές διώξεις σε πρώην στελέχη του ΟΣΕ

Τέμπη: Ποινικές διώξεις σε πρώην στελέχη του ΟΣΕ

Ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ άσκησε χθες ο εφέτης ανακριτής που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ άσκησε χθες ο εφέτης ανακριτής που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών. Πρόκειται για δύο πρώην προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους του ΟΣΕ, έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και ένα εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού. Oι κατηγορίες αφορούν το κακούργημα της διατάραξης ασφαλείας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ζημίες ύψους 154,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε πέρυσι ο όμιλος ΟΣΕ εξαιτίας των υψηλών αποσβέσεων, ωστόσο αυτές εμφανίζονται μειωμένες κατά 25% σε σύγκριση με το 2021, οπότε ανήλθαν στα 193,4 εκατ. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκε στα 99,5 εκατ. ευρώ (μαζί με την κρατική επιχορήγηση ύψους 45,3 εκατ. ευρώ) από 80,9 εκατ. ευρώ το 2021. Από αυτά, τα 51,1 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα από τα τέλη υποδομής, τα οποία σημείωσαν άνοδο σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε (26,3 εκατ. ευρώ). Οπως σημειώνει ο ΟΣΕ στις οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε εξαιτίας της επαναφοράς του επιπέδου τιμών στα τέλη υποδομής, αλλά και της αύξησης των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια η οποία μετακυλίεται από τον οργανισμό στους operators.

Αν και ο διαχειριστής υποδομής έκλεισε την περυσινή χρονιά με ζημίες, θετικό ήταν το πρόσημο σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία. Συνεπώς, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο ομίλου, έκλεισαν με κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,3 εκατ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε. «Ανάσα» για τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αποτέλεσε η πρόσφατη διαγραφή υπέρογκων οφειλών ύψους 10,4 δισ. ευρώ με στόχο την εξυγίανση του οργανισμού. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε ΚΥΑ που έδωσε το πράσινο φως για τη διαγραφή του συνόλου των ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών ύψους 10,4 δισ. ευρώ από καταπτώσεις δανείων του ΟΣΕ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ο όμιλος ΟΣΕ εμφάνισε πέρυσι ζημίες ύψους 154,6 εκατ. ευρώ εξαιτίας των υψηλών αποσβέσεων.

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη αποδείχθηκε πως σημαντικά έργα που συνδέονται και με την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, όπως ανατάξεις φωτισμών εντός σηράγγων του σιδηροδρομικού δικτύου, τοποθέτηση συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας (GSMR), τηλεδιοίκηση, ETCS κ.λπ. δεν είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως. Μετά την επόμενη ημέρα των Τεμπών, μεταξύ άλλων έχει αποκατασταθεί ο φωτισμός σε σήραγγες, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης σε μεγάλο μέρος του δικτύου, ενώ εκκρεμεί το τμήμα Οινόη – Τιθορέα, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται, τέλος, πως σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την ανάταξη της σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο τμήμα Ανω Λιόσια – Κιάτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT