Βρόχος για κατασκευαστές οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο

Βρόχος για κατασκευαστές οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο

Στην αναμονή για να πληρωθούν έως και 6 μήνες – Απειλείται η βιωσιμότητά μας, λένε οι φορείς του κλάδου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρόβλημα που στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, κάνει λόγο ο κ. Μιχάλης Δακτυλίδης, πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων), αναφερόμενος στις πολύμηνες καθυστερήσεις των φορέων του Δημοσίου στην απόδοση των σχετικών πληρωμών.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Δακτυλίδης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών (FIEC), σημειώνει ότι «κατά μέσον όρο οι καθυστερήσεις κυμαίνονται από τέσσερις έως έξι μήνες, τη στιγμή που υπάρχει κοινοτική οδηγία, η οποία κάνει λόγο για μέγιστο χρόνο αναμονής δύο μηνών ως προς την πληρωμή των προμηθευτών του Δημοσίου».

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών πάντως εξηγούσε χθες ότι το θέμα είναι διαδικαστικό. Κάθε χρόνο, ιδίως μετά τις διακοπές του Αυγούστου, υπάρχει μια καθυστέρηση στις πληρωμές, αλλά έως τις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχουν εκκαθαριστεί οι πληρωμές, ξεκαθάριζε η πηγή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα έλλειψης ρευστότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δακτυλίδη, το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις πληρωμές δεν είναι συγκυριακό, αλλά είναι πλέον μια κανονικότητα, η οποία «στραγγαλίζει» τη ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους, αφού όλα τα έργα είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενα, μιας και οι μικρές εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και στερούνται ρευστότητα. «Οταν λοιπόν δεν υπάρχει φυσιολογική ροή στην εκταμίευση των πληρωμών προς τις εταιρείες του κλάδου, γεννάται ζήτημα ομαλής εκτέλεσης των έργων και επιβίωσης», λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία επικρατεί έντονη αστάθεια στις τιμές των υλικών κατασκευής, το πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών καθίσταται ακόμη εντονότερο.

Χθες, το σύνολο των θεσμικών φορέων του κλάδου των κατασκευών, ήτοι ο ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων), ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), η ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Εωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) και η ΠΕΔΜΕΔΕ, συνυπέγραψαν κοινή επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα της έγκαιρης αποπληρωμής των οφειλών. Οπως υπογραμμίζεται, «εδώ και δύο χρόνια, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του κλάδου βιώνουμε μια άτυπη στάση πληρωμών των δημοσίων έργων. Θέματα αυτονόητα, όπως η έγκαιρη εξόφληση του εργολαβικού τιμήματος και η αναθεώρηση των τιμών των εργασιών των δημοσίων συμβάσεων, παραμένουν άλυτα, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για έναν σημαντικό και παραγωγικό κλάδο.

Κατά τον κ. Δακτυλίδη, το πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένα κάποιους φορείς ή κάποια κατηγορία έργων. Αντιθέτως, το πρόβλημα των καθυστερήσεων είναι γενικευμένο και αφορά το σύνολο των έργων, είτε πρόκειται για κοινοτικά έργα από το ΕΣΠΑ είτε για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ή για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή και έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικά η τελευταία κατηγορία έργων, και συγκεκριμένα όσα υπάγονται στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αντιμετωπίζουν ζήτημα, εξαιτίας του ότι η πληρωμή τους έχει ανατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που είναι σημαντικά υποστελεχωμένο και καλείται να αντεπεξέλθει σε έναν πολύ υψηλότερο όγκο εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή