Μεγάλη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα

Μεγάλη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα

Πιο δημοφιλής η Αθηναϊκή Ριβιέρα από τη Μύκονο στους ξένους επενδυτές

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ακίνητα και μετατόπισή της από προορισμούς όπως η Μύκονος και η Ρόδος προς την Αττική, αλλά και άλλες περιοχές όπως η Λευκάδα, διαπιστώνει η Greece Sotheby’s International Realty. Με βάση τα δεδομένα ζήτησης του πρώτου εξαμήνου από εύπορους αλλοδαπούς αγοραστές ή αλλιώς άτομα υψηλής καθαρής θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI), φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέσα στο 2023 η Αθήνα δείχνει τις πραγματικές της δυνατότητες, επισημαίνει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού οίκου Σάββας Σαββαΐδης. «Εδώ και καιρό είναι εμφανές στις ομάδες μας ότι οι διεθνείς πελάτες μας στρέφουν την προσοχή τους προς την πρωτεύουσα, ωστόσο η δυναμική αποτυπώνεται πλέον και ποσοτικά, με την Αθηναϊκή Ριβιέρα να καταλαμβάνει τη 2η θέση πάνω από τη Μύκονο και το κέντρο της πόλης την 4η θέση πάνω από δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς», εξηγεί. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για διακεκριμένα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας έχει ανέβει στις 8.200 ευρώ, ενώ στο παραλιακό μέτωπο έχει ξεπεράσει τις 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η Αθήνα πλέον «ακουμπάει» τη Μύκονο, όπου η μέση τιμή ανά τετραγωνικό για ακίνητα με πρόσοψη στην παραλία βρίσκεται στα επίπεδα των 14.000 ευρώ. Οι τιμές έχουν αρχίσει πλέον να προσομοιάζουν με αυτές άλλων κορυφαίων μεσογειακών προορισμών. Κάτι που εξηγείται, όχι μόνο από την υψηλή ζήτηση αλλά κι από την περιορισμένη προσφορά: «Το απόθεμα πραγματικά κορυφαίων πολυτελών προς πώληση σπιτιών της χώρας είναι αρκετά μικρότερο από όσο νομίζει η κοινή γνώμη. Ειδικά στην κατηγορία παραθαλάσσιων κατοικιών, ο μεγάλος όγκος συναλλαγών των προηγούμενων ετών έχει μειώσει αρκετά τις διαθέσιμες επιλογές», επισημαίνει ο επικεφαλής της Sotheby’s Realty στην Ελλάδα.

Πρόσφατες συναλλαγές του οίκου είναι ίσως χαρακτηριστικές: για παράδειγμα, ρετιρέ 4ου και 5ου ορόφου στη Βούλα με θέα τη θάλασσα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, εμβαδού 227 τετραγωνικών μέτρων, σε συγκρότημα με πλήρη εξυπηρέτηση, πουλήθηκε για 2.600.000 ευρώ. Αλλο ρετιρέ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, επίσης στη Βούλα, με θέα θάλασσα 4ου και 5ου ορόφου, 292 τ.μ., πουλήθηκε 2.920.000 ευρώ, ενώ στην ίδια περιοχή μεζονέτα 2ου και 3ου με ταβάνια διπλού ύψους και θέα σε πάρκο, 203 τ.μ., πουλήθηκε 2.000.000 ευρώ.

Μια άλλη τάση που αποτυπώνεται σταθερά τα τελευταία τρίμηνα, σύμφωνα με τον Σ. Σαββαΐδη, είναι ότι πλέον οι αγοραστές είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ακινήτου και δεν εντυπωσιάζονται αποκλειστικά από τον προορισμό. «Αυτό σε μεγάλο βαθμό διαγράφεται και στα ποσοστά κλεισίματος, που αν και έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το 2022 υστερούν των επιδόσεων του 2021», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «η αγορά έχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια απ’ ό,τι στο παρελθόν και έτσι οι αγοραστές είναι σε θέση να αποτιμήσουν τα ακίνητα γρήγορα σωστά και με σχετική ευκολία, βάζοντας στην άκρη τα υπερτιμημένα, ιδίως όταν αυτά μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προς πώληση».

Δεν είναι όμως μόνον η Αθηναϊκή Ριβιέρα και το κέντρο της Αθήνας που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο στις προτιμήσεις των ξένων πελατών του οίκου. Σε επίπεδο ζήτησης η Κέρκυρα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων, ωστόσο για πρώτη φορά η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε σε ζήτηση τη Μύκονο. Την 1η πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.

Στην πρώτη πεντάδα της ζήτησης το κέντρο της πρωτεύουσας, άνοδος για Λευκάδα, Κέα, αλλά και Κρήτη.

«Παρακολουθώντας τα μοτίβα συμπεριφοράς της τελευταίας τριετίας, είναι εμφανές ότι η πανδημία έφερε “μπροστά” πωλήσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα ωρίμαζαν από φέτος έως και το 2025. Εχω την αίσθηση ότι αρκετά άτομα υψηλής καθαρής θέσης τοποθετήθηκαν με αγορές μέσα στην πανδημία, επισπεύδοντας σχετικές αποφάσεις που κανονικά σκόπευαν να υλοποιήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους», σημειώνει.

Το τμήμα ανάλυσης του γραφείου της Sotheby’s International Realty στην Αθήνα, επιχειρώντας να διαμορφώσει μια συγκριτική εικόνα της αγοράς των πολυτελών ακινήτων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο συνεργάστηκε με τα γραφεία Sotheby’s International Realty της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, της Κροατίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου, της Πορτογαλίας και της Αιγύπτου. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, στις περισσότερες αγορές της λεκάνης της Μεσογείου το ενδιαφέρον των ιδιαίτερα ευκατάστατων αγοραστών για πολυτελείς κατοικίες παραμένει σταθερό. Πιο συγκεκριμένα, τα γραφεία σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Κροατία δεν αναφέρουν κάποια μεταβολή στο μοτίβο ζήτησης από το 2022 στο 2023. Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη αγορά που παρατηρείται αύξηση, ενώ τα γραφεία Sotheby’s International Realty στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και την Κυανή Ακτή αναφέρουν μείωση.

Παρατηρείται, ωστόσο, μεταστροφή της ζήτησης εντός αγορών και μια πολύ πιο προσεκτική και ενδελεχής εξέταση των ακινήτων πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των αγοραστών.

Ενα μεγάλο μέρος της ζήτησης προέρχεται από την ίδια την Ευρώπη. Οπως εξηγεί η Sotheby’s International Realty, «υπάρχει ένα εμφανές ενδιαφέρον για πολυτελή ακίνητα από ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται ως πηγές αιτημάτων προς τα κτηματομεσιτικά γραφεία σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Γαλλία δείχνει ενδιαφέρον για την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης συμμετέχουν στη ζήτηση σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο. Ταυτόχρονα, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ειδικότερα η Τσεχία και η Σλοβακία, εμφανίζουν ενδιαφέρον για τις αγορές της Αδριατικής και ειδικότερα την Κροατία και το Μαυροβούνιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή