Στον αέρα ο διαγωνισμός για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Πελοπόννησο

Στον αέρα ο διαγωνισμός για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Πελοπόννησο

Σε δικαστικές περιπέτειες κινδυνεύει να μπει και ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τα μικρά φωτοβολταϊκά στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, ύστερα από αυτόν των «έξυπνων» μετρητών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δικαστικές περιπέτειες κινδυνεύει να μπει και ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τα μικρά φωτοβολταϊκά στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, ύστερα από αυτόν των «έξυπνων» μετρητών. Η τύχη των δύο διαγωνισμών που ξεκίνησαν πέρυσι το φθινόπωρο αναμένεται να κριθεί κατ’ αρχάς αύριο στην ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία θα εγκρίνει σχετική εισήγηση προς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραπέμποντας ουσιαστικά το ευαίσθητο –όπως εξελίχθηκε– ζήτημα για πολιτική απόφαση.

Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών (έως 400 κιλοβάτ) στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο και βραχυκύκλωσε στη συνέχεια, όταν συμμετέχοντες προσέφυγαν στη ΡΑΑΕΥ καταγγέλλοντας ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν σε νόθευση του ανταγωνισμού και κατοχύρωση διαθέσιμης ισχύος από αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν τις «τρύπες» που εντοπίστηκαν. Μοναδικό κριτήριο για την επιτυχή υποβολή των αιτήσεων ήταν η χρονική προτεραιότητα, με αποτέλεσμα λόγω των προβλημάτων της πλατφόρμας κάποιοι να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής και να βρεθούν εκτός αξιολόγησης, ενώ στην περίπτωση της Κρήτης οι καταγγελίες έκαναν λόγο και για παράνομη χρήση λογισμικών συστημάτων, που υπέβαλαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων σε χρόνο που είναι αδύνατο να πετύχει φυσικό πρόσωπο. Η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία χορήγησης των όρων σύνδεσης στο δίκτυο και ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εμπειρογνώμονα για διερεύνηση των καταγγελιών. Το πόρισμα που διαπιστώνει σοβαρά κενά στη διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στα χέρια της ΡΑΑΕΥ, οι νομικές υπηρεσίες της οποίας στηριζόμενες στα σχετικά ευρήματα έχουν παραδώσει στην ολομέλεια που συνεδριάζει σήμερα σχετική εισήγηση. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα παίρνει θέση υπέρ της ακύρωσης ή της συνέχισης του διαγωνισμού, αλλά θα καταγράφει τα συμπεράσματα του πορίσματος του εμπειρογνώμονα. Με τον τρόπο αυτό η ΡΑΑΕΥ επιδιώκει να αποφύγει πιθανές δικαστικές προσφυγές είτε από το στρατόπεδο αυτών που έχουν αποκλεισθεί είτε από το στρατόπεδο των επιτυχόντων που θέλουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Τη λύση καλείται να δώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από τη ΡΑΑΕΥ να εισηγηθεί μια ξεκάθαρη θέση για το μέλλον του διαγωνισμού.

Η τύχη του αναμένεται να κριθεί κατ’ αρχάς στην αυριανή ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής.

Η πλευρά της ΡΑΑΕΥ επικαλείται για την αδυναμία ξεκάθαρης θέσης το πόρισμα του εμπειρογνώμονα, που σύμφωνα με πληροφορίες επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε να επιβεβαιωθεί η πιθανότητα χρήσης από αυτοματοποιημένους μηχανισμούς επιθέσεων ρομπότ. Επιπλέον ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κράτησε τις καταγραφές του συστήματος για να φαίνεται ποιοι μπήκαν στην πλατφόρμα και υπέβαλλαν αιτήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε η ΡΑΑΕΥ ισχυρίστηκε ότι η ανάδοχος του έργου, Oracle, έσβησε τα αρχεία για την καλύτερη διαχείριση του όγκου δεδομένων. Κατά τη ΡΑΑΕΥ οι καταγραφές δεν θα έπρεπε να σβηστούν εφόσον είχαν μεσολαβήσει καταγγελίες και για τον λόγο αυτό μάλιστα η Αρχή αναμένεται να επιβάλει πρόστιμο στον διαχειριστή.

«Η αδυναμία λήψης όλων των αρχείων καταγραφών από ένα δημόσιο πληροφοριακό σύστημα που λειτούργησε για ορισμένο μόνο διάστημα χρόνου αποτελεί προφανή έλλειψη που δυσχέρανε την έρευνά μας», αναφέρεται στο πόρισμα του πραγματογνώμονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT